ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ρωσικός Στόλος στην Συρία μπορεί να καταστραφεί μέσα σε 20 λεπτά!



Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας επιτρέπει στην Μόσχα να είναι υπερδύναμη, αλλά στον τομέα των συμβατικών όπλων η Ρωσία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθεί προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία. Αυτό αναφέρθηκε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι δεν υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών ισορροπία ισχύος στα συμβατικά όπλα, και η Ρωσία αντισταθμίζει αυτό το γεγονός με τα πυρηνικά όπλα.

Την Τετάρτη το βράδυ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υποστήριξε με ένα ψήφισμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Στην επ 'ακροατηρίου συζήτηση συμμετείχε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος εκτίμησε την πιθανή ρωσική απάντηση - την οποία παρουσίασε στους γερουσιαστές σε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στοιχεία που της επιτρέπουν να παραμένει εδραιωμένη στο καθεστώς της υπερδύναμης. Για παράδειγμα, το υφιστάμενο πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά στα συμβατικά όπλα, η Ρωσία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη σύνοδο κορυφής της oμάδας G20, η οποία ξεκίνησε με τις εργασίες της την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης. Ο Πούτιν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία στην περίπτωση χρήσης βίας κατά της Συρίας.

Ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι «η Ρωσία έχει τα δικά της σχέδια, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς» για να μιλήσει γι 'αυτά.

Ο Κονσταντίν Σίβκοφ της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού σχετικά με το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας στον τομέα των συμβατικών όπλων, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. «Η Ρωσία είναι στο επίπεδο του Βελγίου» ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της τρέχουσας δομής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ρωσία δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να ανταποκτιθεί με επιτυχία σε παραπάνω από δύο συγκρούσεις στην κλίμακα του πολέμου Τσετσενίας. Για ένα «τοπικό πόλεμο» εκτιμά ότι θα απαιτηθεί η συγκέντρωση 500.000 ανθρώπων. Με τοπικό πόλεμο αναφέρει το παράδειγμα της «Καταιγίδα της Ερήμου», οι συνήθεις επιχειρήσεις, οι οποίες επανειλημμένα πραγματοποιούνται από τους Αμερικανούς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ η αμερικανική στρατιωτική δύναμη αποτελούνταν από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. «Σήμερα, η Ρωσία, μετά από πλήρη κινητοποίηση των στρατευμάτων της, δεν μπορεί να συγκεντρώσει μια ομάδα πάνω από 250.000 άτομα» - είπε ο εμπειρογνώμονας.

Όσον αφορά τη σύγ  κριση του Ρωσικού Στόλου με το Αμερικανικό Ναυτικό, ο Σίβκοφ σημειώνει ότι ο Βόρειος Στόλος είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά απέναντι στις ομάδες μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. «Οι Αμερικανοί θα έχουν τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες ομάδες, σε περίπτωση σύγκρουσης» - πιστεύει ο Σίβκοφ, προσθέτοντας ότι ο Στόλος του Ειρηνικού μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις εναντίον μιας ή δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, «αλλά εκεί θα είναι έξι».

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον Σίβκοφ, βρίσκεται σε αντιστοιχία «ένα-προς-δέκα» με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, υπέρ του Αμερικανικού Ναυτικού και των συμμάχων τους. Μόνο το Τουρκικό Ναυτικό έχει 14 υποβρύχια, ενώ ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας - μόνο ένα. Η κυνική δήλωση Ρώσων εμπειρογνωμόνων από την Mοσχοβίτικη Ακαδημία Γεωπολιτικών Προβλημάτων - μετά την ανάλυση ενός πολεμικού παιγνίου: «Ο Τουρκικός Στόλος βυθίζει τον Ρωσικό στη Μαύρη Θάλασσα».

Όσον αφορά την αποστολή στις ακτές της Συρίας μιας ρωσικής ναυτικής δύναμης, και για την περίπτωση που οι Αμερικανοί αποφασίσουν να τους επιτεθούν, ο ειδικός εκτιμά ότι τα ρωσικά πλοία «θα καταστραφούν μέσα σε 20 λεπτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου