ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα – Πρωταθλήτρια της ΕΕ σε μειώσεις μισθών

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα - Πρωταθλήτρια της ΕΕ σε μειώσεις μισθών
Μείωση της τάξης του 11,3% έχει υποστεί το μέσο ωρομίσθιο του εργαζόμενου στην Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα, ένα ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τις χώρες της ΕΕ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η βιβλιοθήκη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων κατόπιν αίτησης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, στην Ελλάδα την τελευταία τριετία συνυπολογίζοντας το δείκτη πληθωρισμού, το ωρομίσθιο του εργαζομένου στην Ελλάδα έχει υποστεί μείωση της τάξης του 11,3%.
Πέρα από την Ελλάδα, μεγάλη είναι η μείωση μισθών στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία. Μείωση, όμως, έχουν υποστεί οι μισθοί και στη Βρετανία όπου το ποσοστό εκεί αγγίζει το 5,5%. Ακολουθούν η Ισπανία όπου οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,3% αλλά και η Κύπρος όπου οι ωριαίες απολαβές μειώθηκαν κατά 3%.
Στον αντίποδα η Γερμανία όπου το ωρομίσθιο έχει αυξηθεί κατά 2,7% μέσα στην ίδια τριετία και στη Γαλλία κατά 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Βουλγαρία με 13,2%.
Συνολικά στην ΕΕ το μέσο ωρομίσθιο έχει ελαττωθεί κατά 0,7% και στην Ευρωζώνη κατά 0,1%.
ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,7% σε ένα χρόνο αλλά οι τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης αυξήθηκαν
Στον υπολογισμό του ποσοστού των μειώσεων των μισθών στην ΕΕ ελήφθη υπόψη και ο δείκτης του πληθωρισμού, η πορεία του οποίου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείεο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί ο δείκτης του πληθωρισμού να υποχώρησε κατά 0,7%
κατά το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ωστόσο η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των τιμών που κατεγράφη σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι μεταφορές, η αναψυχή, οι επικοινωνίες, η εκπαίδευση και η υγεία σε αντίθεση με βασικά είδη διαβίωσης στα οποία σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, όπως για παράδειγμα:
στο πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%
στις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,3%,
στα ασφάλιστρα μεταφορών 11,4%
,στις οικιακές υπηρεσίες 8,1%,
στα φρούτα 6,1%,
στα λαχανικά 4,6%,
στον καπνό 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου