ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Απέλαση από τις Η.Π.Α για την Γερμανική οικογένεια που δίδασκε τα παιδιά της κατ’οίκον...

Οι ατομικές ελευθερίες, στην ασφυκτική νέα εποχή που όλοι μας ζούμε, δέχονται ακόμη ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα..
Η περίπτωση της οικογένειας Χριστιανών από τη Γερμανία είναι χαρακτηριστικότατη και αφορά στο δικαίωμα των γονέων να πραγματοποιούν κατ’οίκον διδασκαλία.. Οι γονείς της  οικογένειας Romeike μεγάλωναν τα πέντε παιδιά τους στη Γερμανική πολιτεία του Baden-Wurttemberg, όταν και αποφάσισαν να αποσύρουν τα παιδιά τους από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το 2006, οι Romeike απομάκρυναν (σ.σ. pentapostagma.gr παράνομα σύμφωνα με τις αρχές) τα παιδιά τους από τα δημόσια σχολεία της Γερμανίας και ξεκίνησαν να τα διδάσκουν κατ’οίκον. Θεωρώντας ότι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι αντίθετο στην πίστη τους προέβησαν στην άσκηση του δικαιώματος της κατ’οίκον εκπαίδευσης. Η Γερμανική κυβέρνηση επέβαλλε υψηλό πρόστιμα στην οικογένεια που ξεπέρασαν την αξία των 7.000 ευρώ, ενώ προχώρησε ακόμη και στην απομάκρυση των παιδιών από την οικία των Romeike... Οι Romeike αποφάσισαν το 2010 να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να ζητήσουν άσυλο, έπειτα από την επιστροφή των παιδιών τους.
Όλα έδειχναν ότι η περιπέτεια των Romeike θα είχε αίσιο τέλος με την άφιξη τους στις Η.Π.Α – όταν κατέφθασαν στο Tennessee τους δόθηκε άσυλο καθώς ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε την εφαρμογή της Γερμανικής πολιτικής και αποφάσισε ότι η οικογένεια είχε βάσιμες φοβίες ότι θα δεχθεί διώξεις για τις προσωπικές της πεποιθήσεις αν επιστρέψει στη Γερμανία..

Ενώ όλα έδειχναν ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί χωρίς να δημιουργηθεί «θόρυβος» και ενοχλητικός «δημόσιος διάλογος», το υπουργείο Δικαιοσύνης της Διοίκησης Ομπάμα – σ.σ. pentapostagma.gr με την εντολή του τελευταίου – αποφάσισε να επέμβει.
Ο Γενικός Εισαγγελέας των Η.Π.Α Eric Holder ακύρωσε την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου εφαρμόζοντας για μία ακόμη φορά τις πολιτικές που καταπνίγουν κάθε άσκηση δικαιώματος, κατά γράμμα με την επίσημη γερμανική πολιτική. O Holder αποφάσισε ότι η απόφαση παροχής ασύλου προς τους Romeike θα πρέπει να ακυρωθεί έχοντας την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν νομίμως την ισχύ τους ώστε να συμμορφώνουν τους γονείς...
Το πλέον εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι στις Η.Π.Α το δικαίωμα στην κατ΄οίκον διδασκαλίας κατοχυρώνεται ως βασικό δικαίωμα μέσω της 14ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος. Πιο αναλυτικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει την εξουσία στις πολιτείες να ρυθμίσουν την κατ’οίκον διδασκαλία: αυτή είναι και η αιτία που οι νόμοι περί κατ’οίκον διδασκαλίας ποικίλλουν από πολιτεία σε πολιτεία. Πολύ σημαντική εξέλιξη θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση για το δικαίωμα της κατ’οίκον διδασκαλίας: Εάν ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφασίσει ότι η κατ’οίκον διδασκαλία δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα τότε αυτή μπορεί να απωλέσει την διασφάλιση που διατηρεί υπό την 14η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος.
Η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η νέα εποχή δεν μας θέλει ελεύθερους: ούτε στη γνώση, ούτε στην άποψη αλλά ούτε ακόμη και στην διεκδίκηση των βασικών μας δικαιωμάτων.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου