ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Από πολυτελή τζιπ μέχρι... πούρα με τα λεφτά των φορολογούμενων Ελλήνων!


Αγορές πολυτελών τζιπ, πούρα για δημόσιες σχέσεις και κονδύλια για άδειες σε υπαλλήλους που είχαν συνταξιοδοτηθεί...
Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες από τις 800 υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος σε δήμους και υπουργεία, από τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν χαθεί τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Τις υποθέσεις ερευνά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποθέσεις χαρακτηρίζονται σοβαρές και αφορούν στις περιόδους 2011, 2012 και 2013 και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος

Σταϊκούρας έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν εις βάθος. «Ολες οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα», διαμηνύει ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας σε κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, μερικές από τις σπατάλες που έχουν αποκαλυφθεί και προκαλούν το κοινό αίσθημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, είναι:

Τέσσερις δήμοι (στους Νόμους Ιωαννίνων, Δράμας, Γρεβενών και Αρτας) αγόρασαν πολυτελή τζιπ 4x4 συνολικής δαπάνης 101.000 ευρώ για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους. Επί της ουσίας, τα τζιπ τα χρησιμοποιούσαν οι δήμαρχοι.

Δύο δήμοι (ο ένας στον Νομό Ηρακλείου και ο δεύτερος στη Ρόδο) αγόρασαν πούρα συνολικής αξίας 12.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις.

Πάνω από 100 δήμοι σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε παράνομες προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και πολιτών άνω των 65 ετών, έβγαζαν πλασματικές υπερωρίες, ενώ έδιναν δώρο θέρους σε υπαλλήλους που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι έγιναν προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων σε χρονικά διαστήματα που όμως είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, όπως επίσης και προσλήψεις για πάνω από 24 μήνες με παρατυπίες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις. Σχεδόν όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε υψηλές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών, χωρίς τιμολόγηση σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες.

Στις Κυκλάδες, σε κοσμικό νησί, σε έργο ασφαλτόστρωσης (ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ) έγινε κατάτμηση για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος.

Σε νομό της Βόρειας Ελλάδας έγινε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για να χτιστεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, ενώ σε άλλον νομό στην ίδια περιφέρεια δόθηκε δουλειά για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 500.000 ευρώ.

Τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου ξόδεψε 100.000 ευρώ για αγορές αναμνηστικών δώρων και αποστολές ακριβών δώρων και ποτών για λογαριασμό της πρυτανικής αρχής. Επίσης, εκδόθηκε βιβλίο γνωστού καθηγητή του ίδιου ΑΕΙ συνολικού κόστους 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για το 2013, η κατάσταση ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν έχει ως εξής:
■ 51 έκτακτοι προγραμματισμένοι έλεγχοι.
■ 13 έκτακτοι διενεργούμενοι έλεγχοι.
■ 12 τακτικοί προγραμματισμένοι έλεγχοι.

Σε αυτούς τους ελέγχους προστέθηκαν 120 περιπτώσεις που προέρχονται από εισαγγελικές παραγγελίες και ακόμα 740 εκκρεμείς υποθέσεις από την Οικονομική Επιθεώρηση και λοιπές αρχές, οι οποίες περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των υποχρεώσεων διενέργειας ελέγχων για το έτος 2013 ανέρχεται περίπου σε 900 περιπτώσεις, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 600% σε σχέση με το 2012 και 900% σε σχέση με το 2011. Σήμερα είναι σε εξέλιξη 19 έλεγχοι σε φορείς ανά τη χώρα ύστερα από εισαγγελικές παραγγελίες και ένας κατόπιν εντολής του υπουργού Οικονομικών, ενώ θα προγραμματιστούν άλλοι 20 μετά τις 15 του μήνα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων που υλοποιείται από τις ελεγκτικές διευθύνσεις για το έτος 2011 αφορούσε 150 προγραμματισμένους ελέγχους στους φορείς του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Για το 2012 το αντίστοιχο δείγμα ελέγχων ανερχόταν σε 186, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 25%.

Αντιστοίχως αυξητική είναι και η τάση για το 2013, όπου μόνο οι έλεγχοι των πράξεων που πραγματοποιούνται σε κατάλληλο δείγμα για την επαλήθευση των δηλωθεισών δαπανών ανήλθαν σε 167 και συστημάτων σε 14. Αν συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό του 2013 και οι τακτικοί έλεγχοι συστήματος της ελεγκτικής περιόδου 1/7/2013 - 30/6/2014, οι οποίοι θα διενεργηθούν το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η σημειωθείσα αύξηση θα κυμανθεί από 10% έως 15% σε σχέση με το 2012 και έως 40% σε σχέση με το 2011.
defencenet.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου