ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Βουλγαρία: Αποσύρεται Από Τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Η Βουλή της Βουλγαρίας, με 115 ψήφους υπέρ έναντι 25, επικύρωσε σε πρώτη ανάγνωση την προειλημμένη κυβερνητική απόφαση να αποσυρθεί η χώρα από το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Πρόκειται για μια τυπική ψηφοφορία που έρχεται σε συνέχεια αποφάσεων της κυβέρνησης που είχαν δρομολογηθεί από το 2011.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες... περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα ήταν μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ (πρόκειται μόνο για την συνεισφορά της Βουλγαρίας) την οδήγησαν να φέρει στη Βουλή το σχέδιο.

Οι εισηγητές μίλησαν ακόμη για την αδυναμία εκτέλεσης του έργου στις σημερινές οικονομικές συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από αυτές που επικρατούσαν το 2007, όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ρωσίας-Ελλάδα-Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, είχε από το τέλος 2011 επικαλεστεί περιβαλλοντικούς λόγους και την βιωσιμότητα του σχεδίου για να ζητήσει την ακύρωση του έργου.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξηγούσε τότε ότι οι όροι της συμφωνίας επιτρέπουν την μονομερή έξοδο από αυτήν. Έδωσε πάντως διορία ενός έτους στην Ελλάδα και τη Ρωσία να ακυρώσουν τη συμφωνία.

Η προθεσμία παρήλθε τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε η επικύρωση της απόφασης για αποχώρηση της Σόφιας προχώρησε και τυπικά, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή ενόψει των εκλογών.

Ο αγωγός, μήκους 282 χιλιομέτρων θα μετέφερε 35 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου το χρόνο στην Αλεξανδρούπολη, μέσω Βουλγαρίας παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2008 από τον τότε πρόεδρο Παρβάνοφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, και αφορούσε τρία μεγάλα ενεργειακά έργα: τον αγωγό πετρελαίου, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε.

Παραταύτα, η κυβέρνηση Μπορίσοφ, που ανέλαβε το 2009, επικαλέστηκε το κόστος των έργων για την αποχώρηση από τα έργα. Πρόσφατα διοργανώθηκε και δημοψήφισμα για την κατασκευή του Μπέλενε αν και το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής. Η Βουλή αποφάσισε την αποχώρηση της Βουλγαρίας και από το αυτό το σχέδιο.

Το έργο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συναντούσε και την αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διαρροής που θα έπληττε την τουριστική βιομηχανία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου