ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ελληνίδα επένδυσε στην Ολλανδία για να γλιτώσει από την κρίση και έχασε όλα τα λεφτά της


Απίστευτη «γκαντεμιά» για μια Ελληνίδα η οποία θέλησε να αποφύγει τις προβληματικές επενδύσεις στη χώρα και επένδυσε σε μια Ολλανδική Τράπεζα. Το εν λόγω ίδρυμα πρόσφατα κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση και όλοι οι επενδυτές έχασαν εξ ολοκλήρου τα λεφτά τους.

Η Ελληνίδα Μαρίνα Χειλά, το Νοέμβριο σύμφωνα με τους Financial Times ( που την αναφέρουν με λατινικούς χαρακτήρες ως Marina Hila) επιθυμούσε να προστατεύσει τα έσοδά της από την πώληση οικογενειακού καταστήματος στον Πειραιά και φοβούμενη την απειλή από την αστάθεια της ελληνική οικονομίας αποφάσισε να επενδύσει στην τράπεζα SNS Reaal μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες της Ολλανδίας.

Αγόρασε λοιπόν junior ομόλογα της τράπεζας, σε μια χώρα που έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, και αποτελούσε έναν από τους πολλούς πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) της τράπεζας.
Ωστόσο, η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η προβληματική τράπεζα τον περασμένο μήνα κρατικοποιήθηκε από το Ολλανδικό κράτος με τους πιστωτές της να χάνουν ολόκληρο το ένα δισεκατομμύριο που είχαν επενδύσει συνολικά, ενώ δεν πρόκειται καν να λάβουν αποζημίωση.
Μπορεί αρκετοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να είχαν συνηθίσει να παίρνουν υψηλό ρίσκο με την καταβολή κάποιας αποζημίωσης όπως έγινε με τράπεζες της Ιρλανδίας και της Ελλάδας,ωστόσο, στην περίπτωση της SNS Reaal τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Η επένδυση της κας Χειλά και άλλων δεν φάνταζε ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς τον Νοέμβριο είχε κάνει την αγορά της στα 86 σεντ του ευρώ, ενώ μία ημέρα πριν την κρατικοποίηση η αξία της επένδυσης είχε μειωθεί μόνο κατά 4%.
Και οι Ολλανδοί έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον χρηματοπιστωτικό τους τομέα προσφέροντας υποστήριξη ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το πως θα κλείνουν οι προβληματικές τράπεζες θα ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για τους επενδυτές, ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις όπως η Ολλανδική έχουν ήδη προαποφασίσει το πως θα χειρίζονται το θέμα στη δική τους νομοθεσία.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η SNS Reaal ήταν ήδη ξεκάθαρα και με αυτή την κρατικοποίηση δημιουργείται ένα δεδικασμένο το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσει τους επενδυτές.
iefimerida.gr
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου