ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και τις λαμβάνουμε καθημερινά από διάφορες τροφές που καταναλώνουμε, χωρίς καλά καλά να το γνωρίζουμε... 

Τα λεγόμενα όμως junk foods που μπήκαν στη ζωή μας, φρέναραν αυτή την "καταλάθος" υγιεινή διατροφή που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. 

Η βιταμίνη C συγκεκριμένα, αποτελεί από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κι όχι μόνο. 

Οπότε είναι καλό να συμπεριλαμβάνουμε στο μενού μας καθημερινά, τροφές που την περιέχουν. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές με πλούσια περιεκτικότητα! 

φράουλα 
όχι μόνο περιέχει πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. 

κεράσι 
περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με ένα πορτοκάλι, αναλογικά με το μέγεθός του! Οπότε μην το υποτιμάτε, τρώγεται βέβαια και ευχάριστα... Με 2-3 κερασάκια είσαστε καλυμμένοι για τις ημερήσιες ανάγκες σας! 

πορτοκάλι - γρέιπφρουτ - λεμόνι - lime 
και γενικά όλα τα εσπεριδοειδή πάνω κάτω. Είναι επίσης κατάλληλα και για χυμούς επειδή είναι "αρκετά ζουμερά". Επίσης, το εντυπωσιακό είναι πως εμείς γνωρίζαμε το πορτοκάλι ως αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όμως στην πραγματικότητα το γκρέιπφρουτ... το υπερνικάει! 

φραγκοστάφυλλο 
και επίσης πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β5 και φυτοχημικά. 

ακτινίδιο 
όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα της πολυσυζητημένης βιταμίνης, αλλά είναι και πολύ καλό και για τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης 1 ακτινίδιο περιέχει ίδια ποσότητα καλίου με μία μπανάνα! 

πιπεριά 
πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και βοηθάει στην πρόληψη του καταράκτη στα μάτια, στην αποφυγεί των θρομβώσεων και γενικά βοηθάει στην αποφυγεί καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων. 

λάχανο 
και επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 

καρπούζι 
εδώ μάλιστα! Το δροσερό φρούτο που όλοι αγαπάμε πιστεύω δεν φανταζόσασταν ότι κρύβει την πολυσυζητημένη βιταμίνη... Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και κάλιο. 

σπανάκι 
και γενικά πολλά από τα χορταρικά με μεγάλα σκούρα φύλλα. Αντίστοιχα περιέχει και αρκετό σίδηρο όπως όλοι γνωρίζουμε. 

μπρόκολο - κουνουπίδι 
ίσως παρεξηγημένα αλλά κρύβουν μέσα τους πολλά θρεπτικά συστατικά και σχετικά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Οπότε όταν θα σας ξανάρθει στο πιάτο, σκεφτείτε το ξανά... 

ντομάτα 
την τρώμε ευχάριστα και το καλοκαίρι και μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης και δροσιάς, όμως έχει κι αυτή τα ευχάριστα - θρεπτικά μυστικά της... 

μαϊντανός - θυμάρι - βασιλικός - κόλιαντρο 
αν και αυτά τα "χορταράκια" δεν μας γεμίζουν το μάτι, είναι πραγματικά "μπαρούτι"! Μπορούμε να "στολίσουμε" διακριτικά τη σαλάτα μας με λίγο μαϊντανό και είμαστε άρχοντες! Επίσης να ξέρετε ότι ο μαϊντανός μας βοηθάει στο να μη μυρίζει το στόμα μας όταν έχουμε καταναλώσει κρεμμύδι. 
βιταμίνη C

Αυτές λοιπόν είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C. Οπότε αν τις ξανασυναντήσετε ...μην τις αγνοήσετε! 

Επίσης είναι καλό να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C, όταν για παράδειγμα ξεφλουδίζουμε ένα φρούτο, χάνεται γρήγορα. Οπότε είναι καλό να το τρώμε άμεσα. Τέλος, ο μεγαλύτερος εχθρός που "την σκοτώνει", είναι το τσιγάρο, να το έχετε υπόψιν αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου