ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Του Κυριάκου Θεοδωρακάκου

Το Πεκίνο, είναι μια θορυβώδης πυκνοκατοικημένη πόλη, 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην κινεζική πρωτεύουσα, ο επισκέπτης θα συναντήσει παντού έργα και νέες κατασκευές αλλά δεν πρόκειται να δει χριστιανικούς ναούς, ούτε να ακούσει καμπάνες.

Όπως σε κάθε κανόνα και στην περίπτωση αυτή υπάρχει εξαίρεση. Η εξαίρεση αυτή βρίσκεται μέσα στο κτήριο της Ρωσικής Πρεσβείας και είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εφημέριος είναι ο πατέρας Σεργκέι Βορονίν και μαζί με τον διάκονο Αλεξέι Τσερκάσωφ οδηγούν τις Κυριακές τη Θεία Λειτουργία, που προσφέρεται σε όλη την πλούσια ομορφιά της Ρωσικής Ορθόδοξης παράδοσης.

Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 1900 αλλά καταστράφηκε λίγους μήνες μετά, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.....

«Boxer» ή όπως αλλιώς ονομάζεται, της «σφαγής Ταϊγιουάν».

Επρόκειτο για μια εξέγερση που στρεφόταν κατά της «ιμπεριαλιστικής επέκτασης» και της «κοσμοπολίτικης επιρροής», στο πλαίσιο μιας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης και εκτεταμένων φυσικών καταστροφών που είχαν συμβεί εκείνη την περίοδο.

Όμως, τον Ιούλιο του 1900 η εξέγερση πήρε αντιχριστιανικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα, ήταν η μαζική θανάτωση των ξένων ιεραποστολών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.
Την περίοδο αυτή, σφαγιάστηκαν 222 Ορθόδοξοι κληρικοί και πιστοί, και 18.000 Κινέζοι καθολικοί.Ακόμη, 182 προτεστάντες μέλη ξένων ιεραποστολών και 500 Κινέζοι προτεστάντες.
Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων, το 1917, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραδόθηκε στη Σοβιετική Πρεσβεία και από το 1957, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Μόσχας, τον μετέτρεψε σε χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων της πρεσβείας, χρήση την οποία είχε μέχρι πρόσφατα.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 2009. Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται ο ναός, λειτουργεί βιβλιοθήκη της ενορίας και σε παρακείμενο κτήριο, «Μουσείο Ιστορίας της Ρωσικής Πνευματικής Αποστολής στην Κίνα». Ο χώρος διαθέτει επίσης δωμάτια φιλοξενίας και αίθουσα συνεδρίων.

Η σημερινή κυβέρνηση της Κίνας αναγνωρίζει επίσημα σαν θρησκείες το Ισλάμ τον Ταοϊσμό, τον Βουδισμό και τους προτεστάντες αλλά δεν αναγνωρίζει τους Ορθοδόξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Με τη σιωπηρή όμως συγκατάθεση της κυβέρνησης, εκτός από το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πεκίνο, λειτουργούν ακόμη ένας ορθόδοξος Ναός στη Σαγκάη, ενώ ορθόδοξες κοινότητες υπάρχουν στη Δυτική στη Βορειοανατολική Κίνα και την Ταιβάν (με εφημέριο τον πατέρα Ιωνά Μούρτο).

Σχετικά ελεύθερη είναι η ορθόδοξη εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ, όπου υπάρχουν ο ελληνορθόδοξος καθεδρικός Ναός του Αγίου Λουκά, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ρωσική Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου