ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το οριστικό τέλος του κοινωνικού κράτους: Πετούν έξω από το ΕΣΥ τους ανασφάλιστους!


paidi_nosokomeio_626_355

Βιώνουμε, δυστυχώς, το οριστικό τέλος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.. Και αυτό δίχως κάποια θεωρητική σύλληψη, τυπολογία ή τεκμηρίωση αλλά λαμβάνοντας υπόψιν την απάνθρωπη αντιμετώπιση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς στο ΕΣΥ της χώρας μας..

Πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς αρνούνται το δικαίωμα στη νοσηλεία, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της πάθησής τους!!! Όπως καταγγέλλουν πολλοί γιατροί οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή να μην γίνονται εισαγωγές ασθενών αν δε διαθέτουν ασφάλιση… Όσοι ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της εισαγωγής και ούτε καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό φορέα, αντιμετωπίζουν πλέον εξαιρετικό κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή!!
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που έχει θέσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εκτός της υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης..
Σε ποιό μοντέλο κοινωνικού κράτους μπορούν να υπαχθούν αυτές οι πρακτικές; Μάλλον στο ”ανάλγητο” κράτος πρόνοιας. Στο κράτος πρόνοιας, που ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως αντίβαρο στην κοινωνική και οικονομική κρίση λειτουργεί ως πηγή διόγκωσης των ήδη σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων…
Όπως σημειώνουν και τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ): “Δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία ούτε την ανθρώπινη ζωή, και δίνονται εντολές να μην εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς ανασφάλιστοι, εάν δεν έχουν να πληρώσουν”.
Οι γιατροί τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την ιατρική τους βοήθεια σε κάθε άρρωστο έστω κι αν δε διαθέτει καμία ασφάλιση. “Αυτό αποτελεί συνταγματική εκτροπή και δεν θα υπακούσουμε.Ο γιατρός υπακούει στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τον άρρωστο ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία και την οικονομική του κατάσταση”.
Η ΕΙΝΑΠ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ακολουθήσουν αυτή την απόφαση.
Ντούνης Αντρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου