ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ!


H  HURRIYET δημοσιεύει άρθρο για την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, στην οποία επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας– Τουρκίας για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, που διεκόπησαν...τον Ιούλιο του 2011! Τούρκοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι 52 γύροι συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2002 πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αλλά και των εναέριων χώρων.
«Μέσα στο 2012 έχουν αναφερθεί 53 περιστατικά που ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα και 149περιστατικά που ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Τουρκία θα γίνει σε επίπεδο Στρατηγικού Συμβουλίου Συνεργασίας.
Στην συνάντηση θα συζητηθούν γενικότερα οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο, το πρόβλημα με τις μειονότητες και το Κυπριακό. Παρά του ότι παρατηρείται μια μυστικότητα στο όλο θέμα, υπάρχουν αναφορές ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας». «Το σχέδιο προβλέπει την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων σε διαφορετικά μήκη και πλάτη σε διάφορα μέρη του Αιγαίου, με έξι ναυτικά μίλια βόρεια και τρία ναυτικά μίλια νότια. Αυτό θεωρείται ένα βιώσιμο σχέδιο και απομένει να δούμε πως θα αξιολογηθεί από τους ηγέτες»
«Το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν περιορίζεται στην οριοθέτηση μόνο των χωρικών υδάτων. Απομένει και να εξευρεθεί λύση στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), όπως επίσης και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ορισμένων νησίδων»

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου