Η δολοφονία του πράκτορα στα Σκόπια άνοιξε τον κύκλο του ξεκαθαρίσματος στις Μυστικές Υπηρεσίες
Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε στο κτίριο της οδού Κατεχάκη η αποκάλυψη για την δολοφονία του 40χρονου Σκοπιανού πράκτορα μέσα στο κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Σκοπίων το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Του Γιώργου Φιλιππάκη
Το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες αναφερόταν στη δολοφονική επίθεση κατά του Σκοπιανού πράκτορα Γιάντσε Γκρούεφσκι, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από αγνώστους, που τον πυροβόλησαν μέσα στο ίδιο του το γραφείο. Αυτή η δολοφονία ήταν και η αρχή για το «ξήλωμα» του ελληνικού δικτύου πληροφόρησης.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, δίπλα στο πτώμα του 40χρονου βρέθηκε ένα πιστόλι, το οποίο εξετάζεται αν είναι αυτό με το οποίο δολοφονήθηκε ο διπλός πράκτορας. Με εντολή του ιατροδικαστή, η σορός μεταφέρθηκε στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο της πόλης των Σκοπίων για νεκροψία και νεκροτομή. Ο Σκοπιανός Γιάντσε Γκρούεφσκι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, ένα από τα μέλη του ελληνικού κατασκοπευτικού δικτύου που δρούσε εδώ και χρόνια στην γειτονική χώρα. Οι πληροφορίες θέλουν επικεφαλής του δικτύου Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο στον χώρο της εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με τον επιχειρηματία στα Σκόπια, ακόμη και σε ιδιωτικό επίπεδο, μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, έχουν «εξαφανιστεί», προκειμένου να γλιτώσουν από το «ξεψάχνισμα» των σκοπιανών Μυστικών Υπηρεσιών.
Οι αστυνομικοί που μίλησαν, οι οποίοι εκείνη την εποχή υπηρετούσαν στην ΕΥΠ, ανέφεραν ότι η τότε διοίκηση και οι υπεύθυνοι της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την διαρροή της υπόθεσης. Η διάλυση των δικτύων πληροφόρησης στα Βαλκάνια και κυρίως το «ξεσκέπασμα» του αρχηγού – επιχειρηματία ήταν, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, οι παράπλευρες απώλειες στην επιχείρηση καρατόμησης μεγάλου στελέχους της υπηρεσίας, που τότε ήταν επικεφαλής των δικτύων της υπηρεσίας στο εξωτερικό, έχοντας υπό την εποπτεία του και τον επιχειρηματία.
Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών,/span> Αναζητώντας τον επιχειρηματία, τον εντοπίσαμε στα γραφεία της νέας επιχείρησής του σε χώρα της Βαλκανικής, αλλά οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν ότι απουσίαζε στο εξωτερικό, πιθανώς προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το διαλυμένο δίκτυο. Στενός συνεργάτης του, είπε ότι αισθάνεται προδομένος από την πρώην ηγεσία της ΕΥΠ, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι προβληματισμένοι και φοβισμένοι. Μόλις λίγες ώρες πριν την δημοσίευση των παραπάνω, κατορθώσαμε να μινο ζωές υπαλλήλων, στελεχών, πρακτόρων και συνεργατών της ΕΥΠ μέσα και έξω από την Ελλάδα».
Νιώθει προδομένος ο επιχειρηματίας
Αναζητώντας τον επιχειρηματία, τον εντοπίσαμε στα γραφεία της νέας επιχείρησής του σε χώρα της Βαλκανικής, αλλά οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν ότι απουσίαζε στο εξωτερικό, πιθανώς προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το διαλυμένο δίκτυο. Στενός συνεργάτης του, είπε ότι αισθάνεται προδομένος από την πρώην ηγεσία της ΕΥΠ, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι προβληματισμένοι και φοβισμένοι. Μόλις λίγες ώρες πριν την δημοσίευση των παραπάνω, κατορθώσαμε να μιλήσουμε με τον επιχειρηματία στο τηλέφωνο, ο οποίος επιφυλάχθηκε για μελλοντικές απαντήσεις γύρω από το παρασκήνιο της υπόθεσης. Επίσης, βρήκαμε και τον πρώην συντονιστή υπάλληλο της ΕΥΠ, τον οποίο καρατόμησε η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και αυτός απέφυγε να πει το παραμικρό για το θέμα.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και απασχολεί τόσο τη διοίκηση της ΕΥΠ όσο και Έλληνες διπλωμάτες, είναι γιατί τα Σκόπια επέλεξαν την δεδομένη στιγμή για να «ξεκαθαρίσουν το τοπίο» στις Μυστικές Υπηρεσίες και να «τιμωρήσουν» ένα στέλεχός τους, περνώντας σαφές μήνυμα τόσο στο προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών τους όσο και στους ίδιους τους πολίτες.
Πολλοί συνδέουν την υπόθεση και με τις πιέσεις προς την γείτονα χώρα από ΗΠΑ και Ευρώπη, να δεχθεί σύνθετη ονομασία για το όνομα του κρατιδίου. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους ελληνικούς χειρισμούς, έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ παραπέμπουν στην υπόθεση Στηβ Λάλα. Βασική διαφορά των δύο υποθέσεων είναι ότι στην περί9πτωση του Ελληνοαμερικανού ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην περίπτωση του έλληνα επιχειρηματία τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε προδοτικό σχέδιο.
Από δω και πέρα, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για τις τότε διαρροές σε μερίδα του τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου