ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μειώνονται κατά 30% οι δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Μειώνονται κατά 30% οι δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων
Ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των νοικοκυριών που στενάζουν από τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες με στόχο την μείωση των δόσεών τους κατά 30%. 

Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα. Οι προτάσεις θα αφορούν αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους. 

Στόχος των τραπεζών, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι.......

οι ρυθμίσεις να μην ευνοούν τους κακοπληρωτές έναντι των συνεπών δανειοληπτών. Γι' αυτό δεν θα προωθήσουν οριζόντιες ρυθμίσεις όπως κούρεμα δανείων αλλά μείωση κατά 30% των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με αποπληρωμή της διαφοράς στο μέλλον. 

Όσον αφορά το «νόμο Κατσέλη», η ειδική επιτροπή που έχει σχηματιστεί από τις τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά να αλλάξει η ρύθμιση που προβλέπει πάγωμα της δόσης από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Οι τράπεζες αντιπροτείνουν να υποχρεώνεται ο δανειολήπτης να καταβάλλει ένα μέρος της δόσης για το χρονικό διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, που πλέον ανέρχεται στα δύο και πλέον χρόνια. 

Παράλληλα, οι τράπεζες ζητούν να αλλάξει ο τρόπος αποτίμησης της αξίας του ακινήτου. Ενώ ο νόμος Κατσέλη αφήνει το θέμα στην ευχέρεια του δικαστή, οι τράπεζες ζητούν ο υπολογισμός της αξίας του ακινήτου να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου