ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

H Ρωσία θα «βάλει πλάτη» στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Ρωσίας, πραγματοποίησε τις πρώτες διεθνείς συναντήσεις του. Στις 11 και 12 Μαΐου στο Σότσι συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Tα τελευταία χρόνια η Μόσχα παρείχε υποστήριξη στις νεαρές Δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής. Έτσι, μόνο για την αποκατάσταση της Νότιας Οσετίας, που επλήγη...
...κατά τη διάρκεια της γεωργιανής επίθεσης, τα τρία τελευταία χρόνια από το ρωσικό προϋπολογισμό διατέθηκαν 9,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια). Όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Οσετίας Λεονίντ Τιμπίλοφ, τα προβλήματα στη Δημοκρατία αποδείχθηκαν πολύ περισσότερα από ό,τι αναμενόταν:
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Και ακόμη και με εκείνα τα όχι λίγα χρήματα, που χορηγούνται από τη Ρωσία, είναι δύσκολο να τα επιλύσεις. Συμφωνήσαμε ότι με τον πιο προσεκτικό τρόπο θα αναλύσουμε άλλη μια φορά την κατάσταση, μάλιστα προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό αφορά στον τομέα της ασφάλειας, την εδραίωσης της συνιστώσας των υπηρεσιών ασφάλειας στη Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας. Αυτό αφορά και στην ανάπτυξη του κοινωνικο-οικονομικού τομέα. Ο κεντρικός στόχος είναι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και η επιστροφή των προσφύγων.
Προτεραιότητες της ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας και της συνοριακής συνεργασίας. Από τον Απρίλιο του 2009 Ρώσοι συνοριοφύλακες, μαζί με τους Αμπχάζιους και τους συναδέλφους τους από τη Νότιο Οσετία φρουρούν τα κρατικά σύνορα. Διαμορφώνονται όπως πρέπει όχι μόνο τα τμήματα των συνόρων με τη Γεωργία, αλλά και με τη Ρωσία. Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο Βλαντίμιρ Πούτιν μαζί με τον πρόεδρο της Αμπχαζίας Αλεξάντρ Ανκβάμπ επιθεώρησε ένα νέο σημείο διέλευσης στο τμήμα των συνόρων Ρωσίας-Αμπχαζίας κοντά στη ρωσική πόλη-θέρετρο Σότσι. Τώρα μέσω των συνόρων σε αυτό το τμήμα θα είναι σε θέση να διέλθουν μέχρι δύο χιλιάδες αυτοκίνητα και να περνούν έως 28.000 πεζοί ημερησίως. Αυτό θα διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμπχάζιο ομόλογό του:
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και προβλήματα στην Αμπχαζία και η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση τους. Αυτό αφορά πρωτίστως στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη.
Συνοψίζοντας τις συνομιλίες με τους ηγέτες των γειτονικών Δημοκρατιών ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν. Επιβεβαίωσε επίσης τη γενική επιθυμία να διατηρηθεί στην περιοχή η ειρήνη και η τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου