ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πυρηνική συμφωνία Τουρκίας-Κίνας!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε στην Κίνα δύο πυρηνικές συμφωνίες, μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, Γουέν Τζιαμπάο. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συμφωνιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Το ταξίδι του Ερντογάν στην Κίνα, το πρώτο σε επίπεδο πρωθυπουργού τα τελευταία 27 χρόνια, φαίνεται να έχει στεφθεί με επιτυχία. Στις κλειστές συνομιλίες φαίνεται ότι...
...συζητήθηκαν κυριολεκτικά τα πάντα, ενώ οι συμφωνίες που συνομολογήθηκαν ήταν πολύ περισσότερες από τις δύο πυρηνικές. Τον Ερντογάν συνόδευσε μια ολόκληρη κουστωδία από περίπου 300 επιχειρηματίες.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν χθες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Ερντογάν στην επαρχία Ξινγιάνγκ στη Δυτική Κίνα, όπου ζουν οι Τουρκογενείς Ουιγούροι. Η Τουρκία προσπαθεί να «πουλήσει» στους Κινέζους ότι μπορεί να ασκήσει θετική επιρροή ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και να μειωθούν οι πιέσεις για την παραχώρηση αυτονομίας, οι οποίες επί της ουσίας υποκρύπτουν την επιθυμία απόσχισης.

Όταν η Τουρκία έχει βέβαια ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως αυτό με τους Κούρδους, το να υποδαυλίζει – όπως στο παρελθόν – τις αποσχιστικές τάσεις θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, αφού θα προσκαλούσε επί της ουσίας «αντίποινα» στο δικό της έδαφος…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου