ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Περιουσίες στα Κατεχόμενα: Προς Βουλευτές, Κόμματα, Γενικό Εισαγγελέα, Υπουργείο Εσωτερικών

Οι προσφυγές στην παράνομη Επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα
Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για την Κυπριακή υπόθεση είναι οι προσφυγές στην παράνομη Επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα.
Οι παράγοντες που υποβοηθούν και εκτρέφουν αυτή την απειλή είναι:
(α) Η κακή οικονομική κατάσταση που περνά ο τόπος και κατεπέκταση τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και,
(β) η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού η οποία γίνεται με στόχο να δημιουργηθεί Τουρκικό Κράτος στα κατεχόμενα , πράγμα που καλλιεργεί την ιδέα ότι τα κατεχόμενα  είναι χαμένα και η επιστροφή εκεί, απραγματοποίητο όνειρο.

Η ανάγκη για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων  των προσφύγων είναι...
...μια επιβεβλημένη προσπάθεια η οποία πρέπει να προωθείται ασταμάτητα. Πάρα πολλές υπήρξαν οι προσπάθειες αλλά δυαστυχώς ποτέ δεν υιοθετήθηκε μια ολοκληρωμένη πολιτική υλοποίησης του συνθήματος για ισότιμη κατανομή των οικονομικών βαρών της εισβολής.  Με χίλιους δυό κόπους και μόχθους ιδρύθηκε και ο Φορέας Ισότιμης κατανομής των βαρών με προοπτική να τυγχάνει ουσιαστικής χρηματοδότησης, πράγμα όμως που δεν έγινε. Τα λεφτά δίδονται με το σταγονόμετρο και κατήντησε οι πρόσφυγες να «δκιακονούν» ένα δάνειο αναμένοντας σε ουρές τρίχρονης ικανοποίησης.
Το Κράτος έχει αποδειχθεί διαχρονικά όχι μόνο  ανέτοιμο αλλά και απρόθυμο να δώσει ριζικές λύσεις στις προσφυγικές ανάγκες.  Πάντοτε προβάλλονται κενές δικαιολογίες  ενώ εκατομύρια λεφτών διασπαθίζονται εδώ και εκεί.
Οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν απο το κακό στο χειρότερο, οχι μόνο εξαιτίας απαράδεκτων υποχωρήσεων προς τους Τούρκους οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά και με εξελίξεις όπως η εμφάνιση της παράνομης επιτροπής περιουσιών στα κατεχόμενα, μια εξέλιξη που φοβούμαστε δεν ήλθε ουρανοκατέβατη. Της επετράπει φαίνεται να περάσει απο την πόρτα του ΕΔΑΔ.  Είναι αυτή μια θλιβερή εξέλιξη η οποία οχι μόνο αυτοεξεφτελίζει τους πρόσφυγες αλλά οδηγεί και σε καταβαράθρωση την Κυπριακή υπόθεση.  Υποβοηθεί την υλοποίηση των Τουρκικών στόχων μετατρέποντας  την Τουρκία απο κατακτητή, σε  ιδιοκτήτη κατεχόμενης Κυπριακής γης .  Σε αυτό συμβάλλει  ο κάθε πρόσφυγας που προσφεύγει στην παράνομη Επιτροπή και ξεπουλά, μάλιστα  σε εξευτελιστική τιμή την περιουσία του στην Τουρκία.
Σε αυτή την απειλή το Κράτος μας, απαντά παθητικά οτι το θέμα «αφορά ατομικό δικαίωμα των προσφύγων» και αφήνει τον καθένα να ενεργεί κατά βούληση, αφήνοντας μάλιστα τον κάθε πρόσφυγα έρμαιο των «κραχτών» της κατοχής , δικών μας και ξένων, οι οποίοι αλωνίζουν ανενόχλητοι ανάμεσα στον κόσμο.
Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κατοχική δύναμη δεν αφορά τον κάθε πρόσφυγα ατομικά, αφορά το σύνολο του  Κυπριακού Λαού , αφορά το Δημόσιο Συμφέρον.  Οι  Κυβερνώντες έχουν Συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσουν το Δημόσιο Συμφέρον, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που ζούμε. Μήπως σε κάθε περίπτωση που το Κράτος επεμβαίνει για άλλους λόγους λόγω Δημοσίου Συμφέροντος δεν αναστέλλει την ασκηση ατομικού δικαιώματος; Ετσι και σε αυτήν την περίπτωση η ριζική λύση πρέπει να δοθεί απο το Κράτος αναστέλλοντας το ατομικό δικαιώμα εκποίησης κατεχόμενης περιουσίας μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα θα πρέπει να κηρυχθούν ως μή γενόμενες όλες οι πράξεις εκποίησης που έγιναν ενώπιον της παράνομης Επιτροπής.
Η εξεύρεση χρημάτων η οποία είναι η επιδίωξη πρόσφατων ενεργειών απο  Δημάρχους , Βουλευτές και Παράγοντες είναι μια ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνεται παράλληλα με άσκηση πίεσης για Κρατική παρέμβαση απαγόρευσης των προσφυγών που αναφέρεται πιο πάνω.
 Διαφωνούμε με τις εισηγήσεις για ιδρυση νέων ταμείων και οργανισμών. Θα αποτελεί χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Υπάρχει ο Φορέας ίσης κατανομής βαρών και πρέπει να επιδιωχθεί η οικονομική του ενίσχυση και οχι να κατατίθενται στη Βουλή προτάσεις Νόμου για περαιτέρω περικοπές. Στα χέρια των Βουλευτών είναι να επιστρέψουν το Νομοσχέδιο και να ζητήσουν ενίσχυση του Φορέα μέσα απο τους Προυπολογισμούς. Είμαστε βέβαιοι οτι λεφτά υπάρχουν γιαυτόν το σκοπό .
Διαφωνούμε επίσης ριζικά και με τις εισηγήσεις που ακούστηκαν να αγοράζονται απο το Κράτος ή απο άλλο Ταμείο, οι κατεχόμενες περιουσίες προσφύγων για να χρηματοδοτούνται οι πρόσφυγες. Αποτελεί μια σπασμωδική κίνηση απελπισίας. Οι κατεχόμενες περιουσίες θα πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των προσφύγων ιδιοκτητών και των κληρονόμων τους.
Η μόνη ευσταθούσα πρόταση μέσα απο την οποία θα μπορεί να εξασφαλισθεί, μάλιστα άμεσα ,  οικονομική ενίσχυση των προσφύγων , η οποία μάλιστα οχι μόνο δεν θα αποξενώνει τον πρόσφυγα απο την κατεχόμενη περιουσία του, αλλά θα ενισχύει το δεσμό του με αυτή, διότι άν και κατεχόμενη μπορεί να την αξιοποιεί για την οικονομική του ενίσχυση, είναι η πρόταση για το ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ.
Συμπερασματικά, ενώ θα πρέπει να επιδιώκεται η οικονομική ενίσχυση των προσφύγων με κάθε τρόπο,  πρέπει παράλληλα και κατα πρωτεραιότητα να απαγορευθεί νομοθετικά η προσφυγή στην παράνομη Επιτροπή. Αν δεν γίνει άμεσα το δεύτερο, δηλ. η απαγόρευση , και περιοριστούμε στην εξεύρεση λεφτών τα οποία πιθανόν να αργούν να εξευρεθούν τότε οι προσφυγές στην παράνομη Επιτροπή θα γίνουν χιονοστιβάδα.
Είναι, επιβεβλημένο  καθήκον της Βουλής  και του  Γενικού Εισαγγελέα  να παρέμβουν  νομοθετικά και να αναστείλουν  το ατομικό δικαίωμα πώλησης ή ανταλλαγής κατεχομένων περιουσιών μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Παράλληλα θα πρέπει να κηρυχθούν ως μη γενόμενες όλες οι πράξεις που έγιναν μέχρι τώρα.
Περαιτέρω αδράνεια  σε αυτό το θέμα  θα οδηγήσει σε εθνική καταστροφή.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου