ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Der Spiegel: Η Γερμανία απέτυχε να πιάσει τους δικούς της στόχους λιτότητας

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία δε δίνει το καλό παράδειγμα. Το Spiegel γνωρίζει ότι το Βερολίνο απέτυχε να πιάσει τους δικούς του στόχους λιτότητας για το 2011. Και ενώ η Γερμανία πιέζει όλο και περισσότερο τους εταίρους της στην εφαρμογή της αυστηρής λιτότητας, εντούτοις έμεινε και η ίδια πίσω.
Η Άγκελα Μέρκελ εδώ και αρκετούς μήνες ταξιδεύει από σύνοδο σε σύνοδο της Ε.Ε. έχοντας μόνιμα στο στόμα της όπου σταθεί και όπου βρεθεί μία μόνο λέξη: «Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα». Όμως η καγκελάριος δε φαίνεται να είναι τόσο αυστηρή με τον προϋπολογισμό της Γερμανίας, όσο είναι με των υπολοίπων.
Το Spiegel δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα ότι...
...η γερμανική κυβέρνηση δεν έπιασε ούτε το μισό από τα σχέδια περικοπών της στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Τελικά εφαρμόστηκε μόνο το 42% από τις περικοπές δαπανών που πέρασε στον προϋπολογισμό του 2011 ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Υπολογισμοί που έγιναν από το μεγάλης επιρροής Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Κολωνίας δείχνουν ότι έγιναν περικοπές δαπανών μόνο 4,7 δισ. ευρώ από τα 11,2 δισ. που είχαν προγραμματιστεί για το 2011.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ντροπιαστικό για τη γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή που στις αρχές του Μαρτίου 25 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν (με δική της πρωτοβουλία) σε ένα σχέδιο συμφώνου αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Το σύμφωνο αυτό ζητά αυστηρή τήρηση του ισοζυγισμένου προϋπολογισμού, στα πρότυπα της γερμανικής νομοθεσίας περιορισμού του χρέους που προβλέπεται να εφαρμοστεί σταδιακά από του χρόνου, επί ποινή καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου