ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Άρειος Πάγος: Εργατικό ατύχημα ο τραυματισμός και εκτός ωραρίου

Εργατικό ατύχημα για το οποίο επιδίκασε μάλιστα και αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ, έκρινε ο Άρειος Πάγος τα όσα υπέστη ένας εργαζόμενος, εκτός ωραρίου εργασίας αλλά στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο, στην προσπάθειά του να σώσει από πνιγμό ένα σκυλάκι.


Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε σε 36χρονο εργαζόμενο βιοτεχνίας αποζημίωση 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη εξαιτίας της πτώσης του στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος (ποσοστό αναπηρίας 80%).

Ο χώρος όπου συνέβη το ατύχημα ήταν...
...στεγασμένος - χώρος στάθμευσης αυτοκίνητων - και βρίσκονταν κοντά στην βιοτεχνία όπου εργάζονταν. Ωστόσο, γύρω από το χώρο στάθμευσης υπήρχε αυλή με μπάζα τα οποία είχαν καλυφθεί με χώμα και φύλλα δένδρων, ενώ το έδαφος ήταν ανώμαλο, αλλά και επικίνδυνο, καθώς είχαν αρχίσει να λιώνουν τα χιόνια.

Ο 36χρονος αντιλήφθηκε ένα σκυλάκι που ήταν δεμένο στο σημείο αυτό και κινδύνευε να πνιγεί με το λουρί του. Αμέσως έτρεξε να το ελευθερώσει, αλλά λόγω της κατάστασης του εδάφους και της ολισθηρότητας γλίστρησε και έπεσε με την πλάτη στο έδαφος και κτύπησε την πλάτη του στα μπάζα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κοντινό κέντρο υγείας, πήρε εξιτήριο έπειτα από 40 μέρες νοσηλείας αλλά παρουσίαζε βαριά κινητική βλάβη στα κάτω άκρα και ανικανότητα να κινηθεί και να εργαστεί. Ο άτυχος άνδρας χειρουργήθηκε και η γιατροί διέγνωσαν συντριπτικά κατάγματα των Θ5 και Θ6 σπονδύλων αλλά και κάκωση του νωτιαίου μυελού, χωρίς ρήξη της σκληρά μήνιγγος. Κατόπιν αυτών έλαβε σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας.

Αρχικά το Εφετείο έκρινε ότι ο 36χρονος ήταν υπαίτιος του ατυχήματος κατά 60%, καθώς ενήργησε από αμέλεια, αφού γνώριζε την επικινδυνότητα του χώρου του ατυχήματος όταν έβρεχε ή χιόνιζε. Η εργοδοτική πλευρά κρίθηκε ότι ήταν κατά 40% υπαίτια του ατυχήματος καθώς και ότι οι εργοδότες «δεν προέβησαν σε έγκαιρο και τακτικό καθαρισμό του χώρου του ατυχήματος από τα μπάζα, το χώμα και τα φύλλα των δένδρων, ώστε να μην εγκυμονεί κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό που θα τον διέσχιζε». Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο επιδίκασε στον 36χρονο το ποσό των 40.000 ευρώ ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου κρίνοντας ότι ο τραυματισμός του άτυχου εργάτη ήταν εργατικό ατύχημα και η εφετειακή απόφαση έχει πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες.

Το ατύχημα συνέβη τον Φεβρουάριο του 2003 στην περιοχή των Σερρών, κοντά στο χώρο της βιοτεχνίας υποδημάτων όπου εργάζονταν ο νεαρός άνδρας.

Πηγή: protothema.gr
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου