ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ξανά στο «κουρείο» αν δεν τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα... !


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Για τη βάσιμη πιθανότητα να χρειαστεί νέο "κούρεμα" το ελληνικό χρέος, εάν δεν υλοποιηθούν με ακρίβεια οι υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εάν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα το νέο "Πρόγραμμα Σταθερότητας", προειδοποιεί η Αποστολή (Mission) του ΔΝΤ, σε έκθεση που παρέδωσε το Σάββατο το μεσημέρι στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και θα....
συζητηθεί αύριο σε τακτική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, η Αποστολή, της οποίας ηγείται ο Πολ Τόμσεν, προειδοποιεί για κινδύνους, που εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και με ισχυρό τρόπο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα και εκτός της Ευρωζώνης. Επίσης, πηγή εκτός Ταμείου δήλωσε ότι η Αποστολή διαπιστώνει "βιωσιμότητα αλλά με πάρα πολλούς κινδύνους", ενώ ζητά να μετατεθεί η έμφαση γενικά από τη φορολογική πολιτική στην περικοπή δαπανών. Τα μέλη της Αποστολής υπογραμμίζουν την ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επίσης ενώ αναφέρει ότι αποφασίστηκε η χορήγηση βοήθειας προς τις τράπεζες ύψους 50 δισ. ευρώ, δεν εξηγεί από που θα μπορούσαν να προέλθουν αυτοί οι πόροι, ενώ μεταθέτει για το 2022 τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, δείχνοντας έτσι τη δυσκολία για εξεύρεση επενδυτών.

Η έκθεση επιμένει ότι "συνολικά, το νέο πρόγραμμα αποτελεί ένα τολμηρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και προσθέτει: "Αλλά με δεδομένες τις προκλήσεις και τις επιδόσεις (της Ελλάδας, το πρόγραμμα) υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους".

Σημειώνεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την πολιτική ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική στην ευρωζώνη. Το Ταμειο καλωσορίζει την αφοσίωση των πολιτικών κομμάτων για το νέο πρόγραμμα και σημειώνει ότι με βάση την κυβερνητική πολιτική δέσμευση, όπως και τη δέσμευση απο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την μακρόχρονη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, η Αποστολή του ΔΝΤ υποστηρίζει τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. θα συνεδριάσει και σήμερα για να ασχοληθεί με το σοβαρότατο ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού, ώστε να επιτραπεί η αλλαγή του προγράμματος από τρία χρόνια (SBA) σε τέσσερα και η μετατροπή του σε EFF (Extended Fund Facility). Είναι μία δύσκολη διαδικασία καταστατικής αλλαγής, για την οποία εκφράζονται αντιρρήσεις ακόμα και από παραδοσιακούς φίλους της Ελλάδας, όπως είναι οι έδρες του Καναδά και της Ιρλανδίας.

Οι δύο έδρες υπογράμμισαν ότι "η προτεινόμενη αλλαγή του EFF σηματοδοτεί την δεύτερη φορά στην ιστορία) που το ΔΝΤ θα ανατρέψει τις πολιτικές δανεισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε μέλους. Ενώ μπορούμε να υποστηρίξουμε την αλλαγή, δεδομένου ότι είναι σχετικά μικρή, το ΔΝΤ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό ώστε να μην δημιουργήσει προηγούμενο της μεταβολής στις πολιτικές δανεισμού του για την υποστήριξη συγκεκριμένων χωρών.

Ένα τέτοιο προηγούμενο θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Δ.Σ. και του ΔΝΤ καθώς επηρεάζει την αντίληψη των δίκαιης μεταχείριση των μελών", υπογράμμισαν χαρακτηριστικά. Την διαφωνία τους εξέφρασαν και άλλες έδρες όπως της Βραζιλίας και της Ρωσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου