ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρέλαση μέσα σε κλουβί και με 4.000 αστυνομικούς φρουρά




Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκονται από το βράδυ της Παρασκευής έως και τη νύχτα της Κυριακής οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της πρωτεύουσας
, ενώ εφεδρείες της αστυνομίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε τουλάχιστον 300 σημεία της χώρας όπου θα διεξαχθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Συγκεκριμένα και για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα επιπέδου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου για εκδηλώσεις τύπου εθνικής επετείου.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται πως ακριβώς επειδή δεν υφίσταται προηγούμενο, ο σχεδιασμός αστυνόμευσης της κεντρικής κυρίως εκδήλωσης στην Αθήνα είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Εδώ και δύο εβδομάδες πολιτικά κόμματα και πολιτικές προσωπικότητες εξέφραζαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια κατά τις παρελάσεις. Το προηγούμενο άλλωστε της Θεσσαλονίκης κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εξέδρα των επισήμων και στη συνέχεια να φυγαδεύεται, προφανώς και προβλημάτισε τόσο τις πολιτικές όσο και τις πολιτειακές αρχές.
Μετά και τις επανειλημμένες καταγγελίες, κυρίως από το Κ.Κ.Ε. και προσωπικά από την Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, περί πληροφοριών για κινητοποίηση ομάδων αποστράτων προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια κατά τους εορτασμούς, συνεδρίασε ειδική διυπουργική επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα.
Η πολιτική ηγεσία σε συμφωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε την διεξαγωγή των εορτασμών. Ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδίασε πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα 4.000 άνδρες της αστυνομίας θα περιφρουρήσουν τον ευρύτερο χώρο όπου θα διεξαχθούν οι εορτασμοί, από την εκκλησία τους Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επί της Σκουφά στο Κολωνάκι, όπου και θα διεξαχθεί η παραδοσιακή δοξολογία, έως και την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα διεξαχθεί η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση. Άλλοι 3.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα πέριξ των παραπάνω περιοχών. Κιγκλιδώματα τοποθετούνται κατά μήκος της Λεωφόρου Αμαλίας, ένθεν κακείθεν του δρόμου, ενώ η πρόσβαση στον χώρο της παρέλασης θα είναι δυνατή μόνον για εκείνους που διαθέτουν ειδική άδεια και διαπίστευση.
Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνον από το ύψος της Ξενοφώντος και προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός και από ένα ύψος της Πανεπιστημίου (περίπου στο ύψος του Οφθαλμιατρείου και μετά). Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και τον Άγνωστο Στρατιώτη θα κλείσουν σταδιακά, ενώ ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα δεν θα λειτουργεί.
Η Νομική Σχολή επί της Σόλωνος θα είναι κλειστή όλο το Σαββατοκύριακο. Το μέτρο αυτό συμφωνήθηκε με τις πρυτανικές αρχές ώστε ο πανεπιστημιακός χώρος να μην χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» ομάδων διαδηλωτών, όπως επισημαίνεται από τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Τα μέτρα ισχύουν από την Παρασκευή το βράδυ. Η εξέδρα των επισήμων επί της λεωφόρου Αμαλίας θα φυλάσσεται, κατά τον σχεδιασμό νυχθημερόν, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών σε αυτήν τις νυκτερινές κυρίως ώρες.
Δόγμα Χρυσοχοΐδη
Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το δόγμα της Μηδενικής Ανοχής. Κατά το δόγμα αυτό, όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνονται οι προληπτικές συλλήψεις, οι συνεχείς έρευνες σε τσάντες και σακίδια που θα φέρουν οι πολίτες και οι συνεχείς έλεγχοι-μπλόκα στο κέντρο της Αθήνας. Στα ίδια πλαίσια έχει δοθεί εντολή για χρήση των κλομπ και των χημικών ουσιών, ακόμη και από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που θα βρίσκονται πλησίον της εξέδρας των επισήμων στο Σύνταγμα.
Η ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε ωστόσο την πληροφορία περί υφισταμένου σχεδίου διαφυγής των πολιτικών από την εξέδρα των επισήμων σε περίπτωση που εκδηλωθούν επεισόδια. Το γεγονός ότι η Αστυνομία αναγκάστηκε να διαψεύσει αυτήν την συγκεκριμένη πληροφορία προκαλεί εντύπωση και σχολιάζεται ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία ως έμμεση αποδοχή και επιβεβαίωση της πληροφορίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ., προέκρινε το σενάριο της μετάβασης των επισήμων από τον Ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι έως το Σύνταγμα με τα επίσημα αυτοκίνητα και όχι πεζή όπως συνηθιζόταν.
Σενάρια περί προβοκάτσιας
Η Γενικής Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, εξερχόμενη το απόγευμα της Παρασκευής από το Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επανήλθε στα σενάρια περί πιθανής προβοκάτσιας κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο zougla radio το πρωί της Παρασκευής ανέφερε πως στη Κουμουνδούρου έχουν φθάσει πληροφορίες περί κινήσεων ομάδων αποστράτων, οι οποίες μπορεί και να επιδιώξουν μία ηχηρή παρέμβαση στους εορτασμούς.
Είναι προφανές πως η δημοσιοποίηση και μόνον τέτοιων σεναρίων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμούς. Κύκλοι της Αριστεράς, διαπιστώνοντας το πλήρες αδιέξοδο των κομμάτων εξουσίας, τα οποία -δημοσκοπικά τουλάχιστον- αντιμετωπίζουν ορατό κίνδυνο απολύτου συντριβής, εκτιμούν ότι μία προβοκάτσια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για αναβολή των εκλογών, έως το φθινόπωρο επί παραδείγματι. Οι ίδιοι κύκλοι εντοπίζουν τον πυρήνα που θα μπορούσε να προκαλέσει βίαια επεισόδια στον χώρο της Ακροδεξιάς ή των υπερδεξιών παραφυάδων. Η ίδια η Αστυνομία πάντως, για πρώτη ίσως φορά, συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των κομμάτων της Αριστεράς και θεωρεί πως ο χώρος της Ακροδεξιάς ή ακροδεξιών ομάδων είναι πολύ πιθανόν να κινητοποιηθεί, προκειμένου να προκαλέσει προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου