ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση – plan B η χρεοκοπία


Με δραματικό τρόπο περιέγραψε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, απευθυνόμενος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίους υπουργούς που βρέθηκαν στη συνεδρίασή του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα plan A και ένα plan B. Το πρώτο είναι σχέδιο στήριξης και βοήθειας της χώρας μας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις που απαιτεί και το δεύτερο είναι αρχικά η χρεοκοπία και μετά η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε πάντως στην ανάγκη σκληρής διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους.

Το πλάνο της χρεοκοπίας

Όπως μάλιστα γνωστοποίησε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχουν έτοιμο σήμερα ένα ολοκληρωμένο σημείωμα για τις συνέπειες από τυχόν ενεργοποίηση του plan B για τη χρεοκοπία της χώρας, έτσι ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες τις ακριβείς συνέπειες τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...

Συμφωνώντας στην αρχή ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν όλα δεν συμφωνηθούν και από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Παπανδρέου πήρε την έγκριση του Πολιτικού Συμβουλίου - όχι χωρίς ενστάσεις - να συνεχίσει την διαπραγμάτευση, πηγαίνοντας απόψε στη νέα σύσκεψη αρχηγών υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου με εναλλακτικές προτάσεις στα εργασιακά (ΕΓΣΣΕ και μετενέργεια) και με «εθνικό στόχο» την αποτροπή της χρεοκοπίας, όπως λένε στην Ιπποκράτους.

Νέα συνεδρίαση της ΚΟ

Εντωμεταξύ, δρομολογείται η συνεδρίαση εντός των ημερών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεδομένης της «παράτασης» κατά μία μέρα των διαπραγματεύσεων, μια και το Eurogroup θα συνεδριάσει τελικά την Πέμπτη, αναμένεται να προτείνει τη διαπραγμάτευση από κοινού του πρωθυπουργού και των τριών αρχηγών με τους επικεφαλής της τρόικας (Μπαρόζο, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε κτλ) των δανειστών μέσω τηλεδιάσκεψης. Σήμερα δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Τράπεζες – Εργασιακά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε και χθες στη θέση του για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου όσον αφορά στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κάτι που φέρεται να υιοθετείται τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό (70-80%) των μετοχών, με ιδιωτικό μεν μάνατζμεντ, αλλά και αυξημένο δημόσιο έλεγχο.

Στα εργασιακά, αποσυνδέοντας ως μη επιστημονική προσέγγιση την ανταγωνιστικότητα από το μισθολογικό καθεστώς, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επέμειναν στην ανάγκη διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού, αντιδρώντας παράλληλα σε τυχόν περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, καθώς όλα αυτά, μαζί με τις ωριμάνσεις αποτελούν δυναμικά στοιχεία της ΕΓΣΣΕ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ συμφώνησαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών σε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%, με μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου να επιφυλάσσεται, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη μείωση και μάλιστα σε εργασίες όπου επικρατούν δύσκολες συνθήκες, όπως delivery, σουπερ μάρκετ και call centres.

Συνέχεια στην κόντρα ΝΔ – Βενιζέλου

Επιπλέον, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά απρεπές» κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, «να βγαίνει ο κ. Σαμαράς και να θριαμβολογεί για το 13ο και 14ο μισθό που έχει λυθεί εδώ και τρεις ημέρες με τους εταίρους», ο Πάνος Μπεγλίτης έδωσε συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε νωρίτερα χθες μεταξύ της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για «εκ του ασφαλούς ρητορική» και σκοπιμότητες...

Απαντώντας ακόμα σε όσα ακούστηκαν περί «κρυψώνας των αρχηγών πίσω από τον Λουκά Παπαδήμο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ «απάντησε» κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση που γινόταν και γίνεται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με διεκδίκηση και υποστήριξη ισοδύναμων αποτελεσμάτων, αλλά και θυμίζοντας πως «θεσμικά» τη διαπραγμάτευση κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας και την πληροφορία περί της πρότασης Παπανδρέου για χρονική διεύρυνση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Επιτέθηκε δε, εκ νέου στη ΝΔ, κατηγορώντας την πως με τα «ισοδύναμα μέτρα» που πρότεινε στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, και είτε είχαν προϋπολογιστεί ως το 2013 είτε θα αφαιρούσαν χρήματα από τις κύριες συντάξεις, έκανε την τρόικα να αναζητά τώρα περαιτέρω περικοπές στις τελευταίες...

«Ok» αλλά και διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο κ. Παπανδρέου να πήρε το «ok» για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, επικεντρώνοντας κυρίως στα θέματα του κατώτερου μισθού και των συμβάσεων εργασίας (κάτι στο οποίο επέμειναν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Σαλαγιάννης), υπήρξαν ωστόσο και ηχηρές διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες , έντονη ήταν η αντίδραση χθες του Δημήτρη Σακελλάρη που επέμεινε για ηχηρό «όχι» σε όλες τις αιτιάσεις της τρόικα επί των εργασιακών ζητημάτων, εκτιμώντας πως τυχόν υποχώρηση σε αυτές θα σήμαινε το «άνοιγμα της κερκόπορτας» εκ μέρους μας για αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ήταν μάλιστα τέτοια η αντίδρασή του, που φέρεται να σημείωσε ως προτιμότερη ακόμα και την κήρυξη στάσης πληρωμών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου