ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σε διπλό ταμπλό οι Εβραίοι – Από τη μία συμφωνούν με την Κύπρο, από την άλλη καλούν τον Ναμί σε συνέδριο



Σε διπλό ταμπλό οι Εβραίοι – Από τη μία συμφωνούν με την Κύπρο, από την άλλη καλούν τον Ναμί σε συνέδριο

Την αντίδραση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), δια της προέδρου της Τούλας Ονουφρίου, προκάλεσε η «αιφνιδιαστική και εκτός προγράμματος» ομιλία σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Τελ Αβίβ του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Τ. Ονουφρίου, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, το συνέδριο διοργανώθηκε χωρίς την αιγίδα-συνεργασία φορέων του κράτους του Ισραήλ, αλλά αποτέλεσε ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας Eco Energy Financial & Strategic Consulting.
Σε δήλωση διαμαρτυρίας την οποία ανέγνωσε πριν από τη δική της παρουσίαση στο συνέδριο, η Τ. Ονουφρίου δήλωσε σοκαρισμένη από την παρουσία ενός ούτω καλούμενου επισήμου από ένα ψευδοκράτος το οποίο, όπως είπε στους συνέδρους, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.
Η Τ. Ονουφρίου ξεκαθάρισε πως το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα στον κόσμο (πλην της Τουρκίας) όπως ούτε και από το κράτος του Ισραήλ και πως σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο Ναμί, όλα τα πολιτισμένα έθνη της διεθνούς κοινότητας καταδικάζουν την Τουρκία για τις παράνομες πράξεις της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Τ. Ονουφρίου επεσήμανε ότι ακριβώς αυτές οι πράξεις παραβιάζουν άμεσα κάθε αρχή και πρακτική του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας, το οποίο διέπει τη Συμφωνία που υπεγράφη το 2010, η οποία καθορίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ και η οποία αποτελεί τη μόνη τέτοιου είδους συμφωνία του Ισραήλ με κάποια από τις γειτονικές του χώρες.
Η πρόεδρος της ΕΥΚ χαρακτήρισε απαράδεκτη και εκτός του πνεύματος συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ την πρόσκληση προς τον Ναμί, αλλά και την εμφάνισή του κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χωρίς μάλιστα να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. «Γι’ αυτό το λόγο θέλω να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κ. Ναμί στο Συνέδριο», πρόσθεσε.
Μετά την ανάγνωση της δήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε δεκτή από τους συνέδρους και τους διοργανωτές του συνεδρίου, ακολούθησε η προγραμματισμένη παρουσίαση της προέδρου της ΕΥΚ ως προσκεκλημένης ομιλήτριας.
Προέβαλε ισχυρισμούς αναφορικά με «δικαιώματα» των Τ/κ
Νωρίτερα το πρωί ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ως κεντρικός ομιλητής.
Αφού προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς αναφορικά με τα δικαιώματα των Τ/κ σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνη στην ε/κ πλευρά για δημιουργία αδιεξόδου στο Κυπριακό με τις αποφάσεις της να απορρίψει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν αλλά και την απόφαση της να «εγκαταλείψει» τις διαπραγματεύσεις – όπως ισχυρίστηκε- ο Ναμί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «όχι μόνο να ενθαρρύνει την ε/κ ηγεσία να επιστρέψει στο τραπέζι, αλλά επίσης να αρχίσει να παίρνει αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Κύπρου μαζί με τους Τ/κ».
Κάλεσε ακόμη τη διεθνή κοινότητα «να μην αγνοεί τα συμφυή δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί και να απέχει από δράσεις οι οποίες θα επιβραβεύουν τα μονομερή εξορυκτικά βήματα που αποφάσισε η ε/κ ηγεσία». philenews/ ΚΥΠΕ
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου