ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κόκκινη ρωσική γραμμή άμυνας έξω από την Σεβαστούπολη


Ρωσικά τεθωρακισμένα ανέλαβαν την άμυνα της πόλης! 
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η ρωσική διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα BTR-82Α, στην είσοδο της πόλης της Σεβαστούπολης, αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο lb.ua/news. 
«Αυτό αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αντιδράσουμε με «σαρωτικές δηλώσεις». Είναι απαραίτητο να επιλυθεί η κατάσταση ειρηνικά, η ειρήνη και η εδαφική ακεραιότητα αποτελούν το διακύβευμα στην ουκρανική κατάσταση», δήλωσε ο Yuri Lutsenko, πρώην ΥΠΕΣ της Ουκρανίας και ένας εκ των στελεχών της ουκρανικής αντιπολίτευσης. 
Σύμφωνα με τον Lutsenko, η ανώτατη επιτροπή (Verkhovna Rada) έπραξε ορθά με το διορισμό του Арсена Аваков στην θέση του ΥΠΕΣ, χωρίς ο ίδιος να αναφέρει οτιδήποτε σε σχέση με την απόφαση αυτή. 
«Μετά από όλα αυτά, ήταν απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης σε ολόκληρη την Ουκρανία, με σκοπό τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλες οι αυτονομιστικές προθέσεις έχουν εντοπισθεί»… κατέληξε ο Lutsenko. 
Υπενθυμίζεται ότι, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, υπόσχεται σκληρή καταστολή των αυτονομιστικών κινημάτων. Επιπλέον, το ουκρανικό κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την πρόληψη των εκδηλώσεων αποσχιστικών τάσεων και άλλες επιθέσεων, με βάση την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας, καταλήγει το ουκρανικό δημοσίευμα. 
Σχόλιο: Ρωσία και Ευρώπη επιδίδονται σε μια ιδιότυπη σύγκρουση με τη Μόσχα, να θέλει να ελέγχει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να διασπάσουν τις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου, προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.Η κίνηση της ρωσικής διοίκησης να αποστείλει ΤΟΜΑ στην είσοδο της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου, αποτελεί, σαφέστατη ένδειξη των προθέσεων του Κρεμλίνου να διαφυλάξει τα «κεκτημένα του» στην χώρα αυτή. Το ερώτημα που πλανάται αυτήν την στιγμή, αφορά καθαρά και μόνο την δυνατότητα της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, να ελέγξει την χώρα από αποσχιστικά κινήματα, με δεδομένη την στάση του κινήματος « δεξιός τομέας», που δεν αναγνωρίζει κανέναν πολιτικό αυτήν την στιγμή. Επίσης το ίδιο ριζοσπαστικό κίνημα, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξε τις αποθήκες και παρέλαβε άφθονο ελαφρύ οπλισμό, πράγμα που αποτελεί μέγα κίνδυνο για την σταθερότητα στην Ουκρανία. 
Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη ρωσική κίνηση μπορεί να εκληφθεί και ως απόφαση της Μόσχας να μην εμπλακεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας (την οποία παραδίδει στις διαθέσεις των "εξεγερμένων"), αλλά και ως ταυτόχρονη οριοθέτηση των στοχεύσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στην οποία η ρωσική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να εισέλθει στην Σεβαστούπολη, η οποία αποτελεί στρατηγικό σημείο ύψιστης σπουδαιότητας για την Ρωσία. Η συγκεκριμένη οριοθέτηση είναι και μία άτυπη (με την μορφή στρατιωτικής ισχύος) ρωσική οριοθέτηση της περιοχής δράσης της ουκρανικής αντιπολίτευσης και εισάγει αυτομάτως θέμα διαίρεσης της Ουκρανίας και προστασίας της Σεβαστούπολης -αρχικά...;- από τον ρωσικό στρατό... Θα τολμήσει η ουκρανική αντιπολίτευση και οι ευρωπαίοι (και όχι μόνο) υποστηρικτές της να κινηθούν προς την Σεβαστούπολη, τοποθετώντας τον ουκρανικό στρατό απέναντι στην ρωσική στρατιωτική μηχανή ή θα υπάρξει μία άτυπη αρχική συμφωνία, η οποία πιθανότατα θα επεκταθεί σε οριοθέτηση συνόρων και ουσιαστική διαίρεση της Ουκρανίας; Τέλος, πόσο πληγωμένη βγαίνει η Ρωσία από τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία και τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η διαφαινόμενη ήττα για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας; Το γεωπολιτικό παίγνιο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται πως αφού οι διεθνείς παίκτες έχουν πάρει τις θέσεις τους, οι επόμενες κινήσεις θα είναι επίπονες για όλες τις πλευρές, αλλά ιδιαίτερα επίπονες για τα σημεία - χώρους που διεκδικούν οι ισχυροί του πλανήτη...Όποιες εξελίξεις και αν υπάρξουν στην Ουκρανία, το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεωπολιτικά, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπου αναμένονται εκατέρωθεν κινήσεις τόσο τακτικής  όσο και επί της ουσίας...¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου