ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Επάγγελμα: πολυδισεκατομμυριούχος

20131113-003429.jpg
Παρά την κρίση, αυτοί που μετράνε τα δισ. τους αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 210 και έφτασαν αισίως τους 1.426 και μάλιστα, επειδή με τόσα λεφτά είναι υπεράνω, παραδέχονται και ότι ευνοούνται από τη φορολογία και ότι δεν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει
Του Μιχάλη Ψύλου
Μπορεί η κρίση να έχει αγκαλιάσει σχεδόν όλο τον πλανήτη, οι μισθοί και οι συντάξεις να υφίστανται αλλού βίαιες και αλλού ηπιότερες περικοπές, αλλά το περιοδικό «Forbes» ήρθε ευτυχώς να βάλει τις καρδιές μας στη θέση τους: Οι πολυδισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αυξάνονται και πληθύνονται. Εφτασαν αισίως τους 1.426, αυξανόμενοι κατά 210 μέσα σε ένα χρόνο. Μπορεί να
αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αλλά η συνολική τους περιουσία ξεπερνά τα 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε μάλιστα κατά 800 δισεκατομμύρια.
Καθόλου άσχημα! Γεωγραφικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πρώτη θέση με 442 δισεκατομμυριούχους και ακολουθούν η Κίνα με 122 (το 1995 δεν είχε κανέναν) και η Ρωσία με 110.

Να ’ναι καλά η κρίση
«Η ραγδαία αύξηση των δισεκατομμυριούχων σε δεκάδες χώρες είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς η απορρύθμιση των δύο τελευταίων δεκαετιών επιτάχυνε την άνοδο των υπερ-πλουσίων, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο» λέει ο Ρόμπιν Μπρόουντ, καθηγητής Διεθνούς Ανάπτυξης στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών στο American University. «Οι φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο διευρύνουν αντί να μειώνουν το χάσμα μεταξύ των υπερ-εχόντων και των μη εχόντων» τονίζει ο Αμερικανός
καθηγητής.
Το ομολόγησε άλλωστε ένα επίλεκτο μέλος του κλαμπ των πολυδισεκατομμυριούχων, ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που για πρώτη φορά από το 2000 έπεσε φέτος από την τρίτη στην τέταρτη θέση του «κλαμπ»: «Ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλα πέρυσι ήταν 6.938.744 δολάρια. Ακούγεται σαν να είναι πολλά τα χρήματα. Αλλά αυτό που πλήρωσα ήταν μόνο 17,4% του φορολογητέου εισοδήματός μου και το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από οποιουδήποτε από τους 20 υπαλλήλους στο γραφείο μου, οι φορολογικές επιβαρύνσεις των οποίων
κυμαίνονταν από 33% έως 41%.
Ενας άλλος Αμερικανός πολυδισεκατομμυριούχος και «αγαπημένος της Γουόλ Στριτ», ο Μπιλ Γκρος, δεν διστάζει επίσης να ομολογεί ότι οι ασκούμενες φορολογικές πολιτικές είναι πολύ επιεικείς για τους πλούσιους, γεγονός που υπονομεύει συνολικά το σύστημα… Ο Γκρος, που διαχειρίζεται μέσω της PIMCO το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, λέει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο το κεφάλαιο να φορολογείται λιγότερο από την εργασία. «Τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστούμε την καλή μας τύχη με την καταβολή υψηλότερων φόρων ή την
εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη και την εργασία και όχι μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μεμονωμένων κερδοσκόπων» λέει ο Γκρος και διερωτάται με έμφαση: «Οταν το 99% δεν έχει πια χρήματα… τι θα κάνει το πλούσιο 1%;».
32 τρισ. σε offshore
Σύμφωνα με μια εκτενή έρευνα του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της McKinsey & Company, «η πλούσια ελίτ του κόσμου έχει μέχρι 32 τρισεκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και σε offshore εταιρείες. Το ποσόν αυτό είναι διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ και σε αυτό δεν συνυπολογίζονται πολυτελή σκάφη αναψυχής, πανάκριβα αυτοκίνητα, και ολόκληρα νησιά.
Οπότε, γιατί να συζητάμε για περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα, όταν όλα τα αναγκαία φορολογητέα χρήματα είναι μόνο μερικά μίλια από την ακτή;»
Δεν χρειάζεται λοιπόν καμιά έκπληξη για την ταχύτητα, με την οποία οι πολύ πλούσιοι πήραν πίσω αμέσως τα χρήματα που αρχικά είχαν χάσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η περιουσία τους, που ήταν το 2007 περίπου 40,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, βυθίστηκε στα 32,8 τρισ. το 2008. Τον επόμενο χρόνο όμως ξανανέβηκε στα 39 τρισ. δολάρια και το 2010 στα 42,7 τρισεκατομμύρια. «Σαν να μην έγινε ποτέ το κραχ, οι πλουσιότεροι του κόσμου γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι» όπως έγραψε ο «Γκάρντιαν».
Τα νούμερα είναι αποστομωτικά. Οι εκατομμυριούχοι σε όλη τη Γη ανέρχονται σε 11.000.000, ενώ το 2007 ήταν 10,1 εκατομμύρια και το 2004 μόλις 8,2 εκατομμύρια άτομα. Το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το… 82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου. Στην άλλη άκρη είναι το 99%. Ή, καλύτερα, το υπόλοιπο 92% του πληθυσμού της Γης δεν κατέχει ούτε καν το 18% του παγκόσμιου πλούτου.

Το εφιαλτικό είναι ότι μέσα στο 99% υπάρχει και ένα 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο οποίο αντιστοιχεί κάτι περισσότερο από το 3% του παγκόσμιου πλούτου! Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας η ανισοκατανομή των εισοδημάτων δεν ήταν τόσο αβυσσαλέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου