ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Οι πολίτες θα πληρώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014

20131113-193030.jpgΧαμπάρι δεν παίρνει το Υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, την ώρα που καλούνται να πληρώσουν τον ένα φόρο μετά τον άλλο.. Η ελάφρυνση των φόρων είναι στα ..χαρτιά, αφού το επόμενο έτος θα μας έρθει νέος “μποναμάς”.
Οι άμεσοι φόροι φέτος εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» στα 19,172 δις ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος ο στόχος ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά στα 21,335 δις ευρώ, ακόμα πιο υψηλά και από τον στόχο που είχε τεθεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής μέχρι το 2016, που έκανε λόγο για 20,117 δις. Η διαφορά ξεπερνά το 10% και φυσικά, θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι φορολογούμενοι.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ξεκάθαρο και με δεδομένο ότι η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου το θεωρεί ως «ρεαλιστικό», λίγα πράγματα θα αλλάξουν στο τελικό σχέδιο που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών. Οι στόχοι ωστόσο, έχουν συμφωνηθεί και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν και πάλι «πλάτη» για να σωθούν τα έσοδα της χώρας και να έρθει το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.
Με μια πρώτη εκτίμηση, η επιπλέον αύξηση κατά μέσο όρο, θα ανέλθει έως και τα 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
Την ίδια ώρα, σχεδόν στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν οι έμμεσοι φόροι. Το τρέχον έτος, αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία 24,628 δις ευρώ, έναντι 26,604 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Για το 2014, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η έμμεση φορολογία θα φέρει έσοδα 24,529 δις ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε αυξημένα έσοδα από δυο κυρίως τομείς:
*φόρος εισοδήματος, καθώς από το 2014 αλλάζουν ριζικά οι κλίμακες και ο τρόπος υπολογισμού της φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με τους φορολογικούς συντελεστές να ξεκινούν από το 26% και να φτάνουν έως και το 40,3%.

*Ενιαίος φόρος ακινήτων, με στόχο την είσπραξη 2,9 δις ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις ακόμα και των βουλευτών της συγκυβέρνησης, ωστόσο παρά τις όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ενδέχεται να έρθουν, ο τελικός στόχος των εσόδων δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου