ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΟ "Δώσαμε 11 εκατ. μίζες για τα υποβρύχια 214"


Καταβολή παράνομων προμηθειών της τάξης των 11 εκατ. ευρώ από την Ferrostaal στο ελληνογερμανικό κύκλωμα που προώθησε όλα τα συμβόλαια προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα (συμβάσεις Neptune II και Αρχιμήδης) παραδέχθηκε ο πρώην επικεφαλής της Ferrostaal, Ματίας Μίτσερλιχ σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Τα χρήματα αυτά (αν και άλλες αποδείξες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάνε για πολύ μεγαλύτερο νούμερο που ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ) μοιράστηκαν σε αξιωματούχους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ της δεκαετίας του '00.
«Ορισμένοι άνθρωποι με συμβάσεις συμβούλων, που είχαν συναφθεί πριν από 10 χρόνια, απαιτούσαν από μας 66 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικηγόροι μας, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο. Γι’ αυτό μας απέτρεψαν από το να εμπλακούμε σε νομική διαμάχη, επειδή οι απαιτήσεις αυτών των ανθρώπων με μεγάλη πιθανότητα θα επιβάλλονταν…Τότε διαπραγματευτήκαμε και από τα 66 φτάσαμε στα 11 εκατομ. ευρώ. Μας φάνηκε καλή συμφωνία». λέει ο διαφθορέας Γερμανός.
-Η Φεροστάλ στην οποία ήσασταν επικεφαλής από το 2003 μέχρι το 2010, θεωρείται ως η πλέον διεφθαρμένη γερμανική εταιρεία. Δεν είχατε παρατηρήσει τίποτα;
«Ασφαλώς και δεν ήταν η Φεροστάλ η πλέον διεφθαρμένη γερμανική εταιρεία (σ.σ.: φαντασθείτε τι ήταν οι άλλες!), πράγμα που απέδειξαν και οι πολυετείς, εξαιρετικά πολυδάπανες έρευνες της Εισαγγελίας. Υπήρχαν όμως συμβάσεις, που είχαν συναφθεί πριν από τη δική μου θητεία, για τις οποίες είχαμε αμφιβολίες και αφορούσαν την παράδοση υποβρυχίων στην Ελλάδα. Ορισμένοι άνθρωποι με συμβάσεις συμβούλων, που είχαν συναφθεί πριν από 10 χρόνια, απαιτούσαν από μας 66 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και βάλαμε δικηγόρους και ιδιωτικούς ντετέκτιβ».
-Και το αποτέλεσμα;
«Είχαμε μεν ενδοιασμούς, αλλά οι δικηγόροι μας, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο. Γι’ αυτό μας απέτρεψαν από το να εμπλακούμε σε νομική διαμάχη, επειδή οι απαιτήσεις αυτών των ανθρώπων με μεγάλη πιθανότητα θα επιβάλλονταν…Τότε διαπραγματευτήκαμε και από τα 66 φτάσαμε στα 11 εκατομ. ευρώ. Μας φάνηκε καλή συμφωνία».
-Παρ’ όλα αυτά πληρώσατε χρήματα σε ύποπτους αποδέκτες. Οι σύμβουλοί σας φέρονται να δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Εκ των υστέρων θεωρώ ότι έπρεπε να είχα πράξει διαφορετικά. Αλλά εξακολουθώ να λέω ότι η απόφαση ελήφθη έχοντας πλήρη γνώση και συνείδηση. Κατά τα λοιπά, κανένας μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να ξεκαθαρίσει αν σε αυτήν την περίπτωση λαδώθηκαν άνθρωποι. Ακόμα και η δικαιοσύνη δεν το κατάφερε».
Κάτι που είναι απόλυτα ανακριβές φυσικά: Οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες δίωξης οικονομικού εγκλήματος των δύο χωρών έχουν πιστοποιήσει ότι το συγκεκριμένο ελληνογερμανικό κύκλωμα δωροδόκησε Έλληνες αξιωματούχους και των δύο περιοόδων διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσα στην δεκαετία του '00.
Ένα βασικό πρόβλημα που απειλεί να καταλήξει η έρευνα σε αδιέξοδο παρά την σωρεία του αποδεικτικού υλικού είναι ότι οι Γερμανοί έχουν "κλείσει" τις υποθέσεις με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, την καταβολή προστίμων κλπ...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου