ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Εδώ φυλάμε εμείς :100 χρόνια απο συγκρότηση της πανίσχυρης ''12ης Μεραρχίας του Έβρου'' ! (video)


100 χρόνια από την συγκρότηση της πανίσχυρης 12ης Μεραρχίας του Έβρου,της Μεραρχίας που βλέπουν κάθε πρωί τα Μεμέτια στα μούτρα τους ...100 χρόνια από και την ίδρυση της η Μεραρχία το γιορτάζει με Στρατιωτικούς Αθλητικούς Αγώνες και Διμοιρίες Επίδειξεως !
 

 
 
Από την 12η Μεραρχία Πεζικού “Έβρου” ανακοινώνεται ότι, την τετάρτη  18 Σεπτεμβρίου του 2013, και ώρα 17:00 το απόγευμα, η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στο πλαίσιο της  συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη συγκρότηση της, διοργανώνει Στρατιωτικούς Αθλητικούς Αγώνες καθώς επίσης και παρουσίαση Διμοιρίες  Επίδειξης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, στο Εθνικό Στάδιο  Αλεξ/πολης «ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ».
 
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί για να παραστούν οι θρησκευτικές, και πολιτικές αρχές , οι φορείς της πόλης, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλο το κοινό.
 

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
merarxia-1
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

merarxia17:00 Έναρξη τελετής
17:00 Παρέλαση ομάδων – Παράταξη
17:10 Έπαρση Σημαίας – Κήρυξη έναρξης αγώνων από Δκτη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ
17:20 Αποχώρηση ομάδων
17:20 Διεξαγωγή των αγωνισμάτων :
α.   Διελκυστίνδα Ιεραρχίας
β.   Μεταφορά τραυματία 200 μέτρων
γ.   Αγώνας δρόμου 100 μέτρων οπλίτη
δ.   Αγώνας δρόμου 1600 μέτρων οπλίτη
ε.   Λύση-αρμολόγηση τυφεκίου G3A3
στ. Ασκήσεις ακριβείας Δριών Επιδείξεως
18:45 Παρέλαση ομάδων – Απονομή Επάθλων – Υποστολή σημαίας – Λήξη αγώνων. 
ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Δύο αγωνιστές πετεινοί αλληλοσυγκρουόμενοι. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Μεραρχίας να αγωνισθεί μέχρι τελικής πτώσεως του αντίπαλου, όπως ακριβώς πράττουν οι αγωνιστές πετεινοί.

 
ΡΗΤΟ: "ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ"

"Τα δε πολιτεύματα ήν αμφοτέρων παραπλήσια τοις ψυχομαχούσι των ευγενών ορνίθων. Εκείνοι τε γάρ πολλάκις απολωλεκότες τας πτέρυγας δια την αδυναμίαν, αυτή δε τη ψυχή μένοντες εκβάλλουσι τας πληγάς, έως αν αυτομάτως ποτέ περιπεσόντες αυτοίς και ραδίως αλλήλων διαδράξωνται, κ' άπειτα τούτου γενομένου συμβή τον έτερον αυτών προπεσείν" 

 
Πολυβίου Ιστορίες, Α, 58, 7-9.
 
"H όλη δε πολιτεία (συμπεριφορά) και των δύο (Ρωμαίων και Καρχηδονίων) έμοιαζε με τους μέχρις εσχάτων αγωνιζόμενους ευγενείς πετεινούς. Γιατί και εκείνοι πολλές φορές, ενώ έχουν χάσει τα φτερά τους από την αδυναμία (να καταβάλλει ο ένας τον άλλο) επιμένοντας με ψυχικό σθένος, αδιαφορούν για τις πληγές, μέχρις ότου επιπέσουν εναντίον αλλήλων και αρπάξουν ο ένας τον άλλο μέχρι να πέσει πρώ-τος ο ένας από αυτούς".
 
e

  
 Ένα video απο την ¨ασκηση''Παρμενίων '' 'όπου η Μεραρχία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ''

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ
 

 
Η Μεραρχία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά την 23 Δεκεμβρίου 1913, με έδρα την ΚΟΖΑΝΗ.
 
Το Φεβρουάριο του 1920 αναδιοργανώθηκε στην ΞΑΝΘΗ και με την ονομασία ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ έλαβε μέρος σε όλους του αγώνες του Έθνους. 

 Μετά τη συμμετοχή της στην απελευθέρωση της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ως ΧΙΙ Μεραρχία πλέον, με το προσωπικό της αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από Θράκες αποβιβάστηκε στη Μ. ΑΣΙΑ, διαδραμάτισε λαμπρό ρόλο κατά τις επιχειρήσεως των ετών 1921 και 1922, κατέλαβε το ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ, μετείχε στις σκληρές μάχες του ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ και τέλος αντιμετώπισε την τελική Τουρκική επίθεση τον Αύγουστο του 1922 στο ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ,  όπου γράφτηκε το τέλος της εποποιίας.
 
Τον Απρίλιο του 1941 επέστρεψε στην ΞΑΝΘΗ όπου διαλύθηκε και συγκροτήθηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1964 ως XII ΜΠ, με έδρα την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. 

Tον Ιούνιο του 1996 αναδιοργανώθηκε σε Μ/Κ ΜΠ.
 
Από τον Οκτ 2009 και για τη συμβολή της στον αγώνα της απελευθέρωσης της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και της ευρύτερης περιοχής του ΕΒΡΟΥ, αλλά και για τη μακρόχρονη παρουσία της στην περιοχή, μετονομάστηκε σε ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

veteranos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου