ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Edward Snowden... δούρειος ίππος, όπλο ΨΕΠ ή απλά κάποιος που έσπασε;

Δούρειος ίππος λένε κάποιοι.. κάποιοι άλλοι λένε πως ο συγκεκριμένος είναι όπλο προπαγάνδας .. και τέλος οι περισσότεροι τον θεωρούν κατάσκοπο.



Ο λόγος για τον E.Snowden...



Είναι γεγονός πως ο συγκεκριμένος δημιούργησε ντόρο γύρω απο το όνομα του μετά την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με ενα μηχανισμό παρακολούθησης που έχουν οι ΗΠΑ... και κάπου εδώ μπαίνουν τα παραπάνω θεωρήματα.



1. Μερικοί τον χαρακτηρίζουν ώς Δούρειο ίππο (προσωπικά το βρίσκω λίγο τραβηγμένο λόγω πολλών απρόβλεπτων παραμέτρων), όπου με την διαρροή κάποιων δεδομένων που έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα έβλεπαν φώς, μπόρεσε και μπήκε στην Ρωσία και να τον εμπιστευθεί η εκεί υπηρεσία ( FSB) όπου κατά τα φαινόμενα θα λάβει σοβαρά υπόψη της κάποια πράγματα για το νέο κέντρο κυβερνοπολέμου της.. αν αυτά τα στοιχεία τώρα είναι τεχνηέντως διαμορφωμένα , μπορεί να ανοίξουν ενα προσδιορισμένο κενό ασφαλείας στον Ρώσικο μηχανισμό άμυνας.. .. πολλά ΑΝ και ΘΑ κατά την γνώμη μου και πιθανότερο σαν σενάριο συνομωσίας παρά πραγματικότητα.



2. Ενα απο τα ισχυρότερα όπλα άμυνας κατά τον SunTzu είναι να κάνεις τον αντίπαλο σου να νιώσει οτι είσαι ανίκητος πριν καν μπείς στην μάχη. Ο Snowden με τις αποκαλύψεις του, κατά αρκετους, έχει δώσει μια εικόνα πανίσχυρης κυβερνομηχανής των ΗΠΑ που παρακολουθεί τα πάντα. Αυτό ρίχνει απο πρίν βάρος και σκεπτικότητα σε κάθε άλλον .. σε σημείο ίσως υπερτίμησης των ΗΠΑ στο θέμα. Άλλωστε αν προβάλλεις το ισχυρότερο όπλο σου στον εχθρό χωρίς καμία προσπάθεια να το κρύψεις , δημιουργείς και ερωτήματα στο τι πιο ισχυρό μπορεί να είναι απο πίσω απο την στιγμή που δεν φοβάται να δείξει αυτό. ... δεν είναι λίγες φορές άλλωστε που πολλοί Ευρωπαίοι (και οχι μόνο) ηγέτες , αντέδρασαν στην ισχύ αυτή αλλά χωρίς να κάνουν κάτι παραπάνω.. ... ίσως αναγνωρίζοντας την ισχύ των ΗΠΑ... Αν είναι αλήθεια θα πρόκειται για μια ΨΕΠ( Ψυχολογική Επιχείρηση) άρτια ολοκληρωμένη .. σίγουρα πάντως έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι πραγματικότητα.



3. Πρόκειται απλά για κατάσκοπο. Ο κατάσκοπος δεν έχει πάντα οικονομικά κίνητρα.. μπορεί να είναι ιδεολογικά , μπορεί και προσωπικά... στην περίπτωση αυτή όπως ισχυρίζεται ο ίδιος είναι προσωπικά και ιδεολογικά. Εδώ βέβαια παρουσιάζεται και μια περίεργη κατά την γνώμη μου ιδιομορφία , καθώς ενα μέλος σε τόσο ανώτερη θέση με πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα περνάει συχνά πυκνά αξιολόγηση. Θα ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο να πείσει για την συμμόρφωση του με οτι συμβαίνει .... εκτός και αν ήταν πολύ καλός υποκριτής σε βαθμό όσκαρ. Κάτι δεν κολάει ... Παρόλα αυτά επειδή τα δεδομένα που έχουμε ώς τώρα , δείχνουν οτι οι πράξεις του δημιουργούν μια εικόνα περισσότερο ενός ατόμου που "έσπασε" και έδωσε μυστικά της χώρας του παρά τα δύο παραπάνω , εμμένουμε στο τρίτο.



Το ζητούμενο είναι βέβαια πως ο άνθρωπος αυτός κατάφερε και έχει φέρει σε μια δύσκολη θέση δύο χώρες (ΗΠΑ & Ρωσία)... αλλά το κυριότερο είναι πως ουσιαστικά έδειξε στον σημερινό κόσμο , οτι κανείς δεν διαφεύγει προσοχής και σίγουρα κανείς δεν έχει δικαίωμα στην απόλυτη ιδιωτικότητα όπως αναφέρει ο κ. Ομπάμα.



Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Owner of IISCA (www.iisca.eu)


http://pigadi-tis-skepsis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου