ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΕΧΟΤΙΧ "Βέβαιο το νέο ελληνικό κούρεμα" - Δεν καλύπτονται τα χρηματοδοτικά κενά


Η μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα την Βρετανία Exotix θεωρεί βέβαιο το κούρεμα αυτή τη φορά στα δάνεια του επισήμου τομέα  (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ, ήτοι OSI), ως τη μόνη ρεαλισική και βιώσιμη λύση, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών. Αναπόφευκτο είναι ένα νέο ελληνικό «κούρεμα», σύμφωνα με την Exotix, τη χρηματιστηριακή εταιρεία που ειδικεύεται σε εξωτικές και distressed επενδύσεις.
 
Στην τετρασέλιδη έκθεσή της με τίτλο: «IMF 4th Review of Greece: How many risks does it take to undermine a forecast?», η  Exotix υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν, ωστόσο υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η καλή τουριστικής περίοδος.
 
Για την Exotix, η μοναδική θετική εξέλιξη στο μέλλον αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα θα έχει να κάνει με το νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ, ήτοι OSI).
 
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα ο οίκος, όχι μόνο χαρακτηρίζει βέβαιο το OSI, αλλά εκτιμά μάλιστα πως θα έχει και θετική έκβαση!
 
Σύμφωνα με την Exotix, εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα αποτελεί το εξής ερώτημα: Πόσοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που απειλούν την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας; Βασιζόμενος ο οίκος στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, διαπιστώνει πως το Ταμείο δεν σταματά να επαναλαμβάνει στο νέο του report τους κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Το ΔΝΤ πρέπει να απαρίθμησε περί τους... 17 διαφορετικούς κινδύνους για την Ελλάδα!» σχολιάζει εντυπωσιασμένος ο Gabriel Sterne! Και προσθέτει: Η έκθεση του ΔΝΤ φαίνεται να... προειδοποιούσε τους πάντες πως οι βασικές προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία δεν είναι ρεαλιστικες
 
Ποια είναι όμως στην τρέχουσα συγκυρία η άποψη του ΔΝΤ για τους χειρισμούς του ελληνικού ζητήματος από την πλευρά της Ευρωζώνης; Η Exotix εξηγεί: Το ΔΝΤ φέρεται να έχει ενοχληθεί σφόδρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ένα χρηματοδοτικό κενό μετά το άλλο!
 
«Το ΔΝΤ στο προσεχές μέλλον θα κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη, ώστε να καλύψουν οι κυβερνήσεις τα νέα χρηματοδοτικά κενά που θα προκύψουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Επενδυτές προσοχή! Έπονται μερικές πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας!», προειδοποιεί η Exotix.
 
Σε περίπτωση που δεν το έχουμε καταλάβει, "χρηματοδοτικό κενό" είναι μια έυσχημη φράση για να αντικατασταθεί η λέξη "πτώχευση". Φυσικά αυτό το κενό μπορέι να καλυφθεί με δύο τρόπους, είτε με επιπλέον "ξεζούμισμα" των πολιτών, είτε με διαγραφή πραγματικών χρεών (στα πρώτα κουρέματα διαγράφηκαν υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς ιδιώτες και πολίτες).
 
Η πρώτη λύση μπορεί να είναι ευχάριστη για τους δανειστές, είναι όμως ανέφικτη, διότι δεν υπάρχει ευρώ στην τσέπη, φυσικά μπορεί να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η εξέγερση της Αργεντινής ξεκίνησε μόλις έβαλαν "χέρι" στις καταθέσεις των πολιτών. Αυτά που θα ακολουθήσουν μπορεί να αποβούν πιο ζημιογόνα για τους δανειστές, το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτούν να βρουν "βολική" κυβέρνηση για πολλά χρόνια, μετά από αυτό. Οπότε μένει η λύση του κουρέματος δανείων του επισήμου τομέα. Φυσικά αυτό δεν θα δοθεί ως δώρο, θα υπάρξουν ανταλλάγματα, των οποίων το κόστος θα δίνει μεγαλύτερο κέρδος από τα δάνεια που θα χαθούν, υδρογονάνθρακες φερειπείν.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenetr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου