ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΟΙ ΣΥΡΟΙ Η ισραηλινή Αεροπορία απέτυχε να χτυπήσει τους P-800 Yakhond στη Λαττάκεια


Ως πλήρως αποτυχημένη χαρακτηρίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα του Κουβέιτ Αl rai τον βομβαρδισμό από την ισραηλινή Αεροπορία στην Λαττάκεια και την καταστροφή  αποθήκης που οι Ισραηλινοί θεωρούσαν ότι φυλάσσονταν τα βλήματα των επάκτιων συστοιχειών P-800 Yakhont.
 
Η εφημερίδα του Κουβέιτ  επικαλούμενη«στρατιωτική πηγή της Συρίας», αναφέρει ότι «η έκρηξη σε στρατιωτικό υπόστεγο  στη Λαττάκεια δεν σημαίνει ότι έχει υπονομευθεί η δυνατότητα του Στρατού της Συρίας να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που κατέχει».
 
Η ισραηλινή επίθεση στην Λαττάκεια εναντίον μεγάλης αποθήκης όπλων κοντά στην ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου  και σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ τα ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποίησαν τουρκικό αεροδρόμιο ως βάση εξόρμησης.
 
Το αμερικανικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει και επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν ισραηλινά τα αεροσκάφη που είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση  στην Λαττάκεια με στόχο τα βλήματα επάκτιας άμυνας P-800 Yakhnot και όχι τα βλήματα S-300 όπως αρχικά πιστευόταν.Όμως ουδείς γνώριζε εάν η αποστολή είχε στεφθεί με επιτυχία.
 
Μάλιστα ανέφεραν πως  ισραηλινό μαχητικό που είχε τότε κατέπεσει στην επιδρομή αυτή, μετά αιτιολογήθηκε από το Ισραήλ ως ατύχημα.
 
Πηγή προσκείμενη στη διοίκηση του Ναυτικού της Συρίας, δήλωσε ότι «οι φήμες για την καταστροφή των πυραύλων «Yakhont»,  θυμίζουν ταινία του Χόλλυγουντ που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
 
Σύμφωνα με την πηγή, οι θέσεις όπου φυλάσσονται τα πυραυλικά συστήματα κατά των πολεμικών πλοίων, είναι διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής της Συρίας και σε πολλές περιπτώσεις είναι δεκάδες χιλιόμετρα από την ακτή.
 
Η «Αλ Ράι» σημειώνει ότι «οι πύραυλοι, σύγχρονης ρωσικής κατασκευής είναι διάσπαρτοι σε όλο το μήκος της ακτής και είναι σε θέση να καταστρέψουν κάθε ισραηλινό στόχο στη θάλασσα».
 
Οι συστοιχίες πυραύλων είναι κατανεμημένες σε δεκάδες στρατιωτικές βάσεις και θέσεις και η όποια έκρηξη σε μία ή περισσότερες αποθήκες δεν μπορεί να υπονομεύσει την δυναμική της συριακής άμυνας. Οι Σύριοι, εξάλλου, είναι σε θέση να επιτεθούν όχι μόνον κατά των ισραηλινών πολεμικών πλοίων, αλλά και κατά των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτής του Ισραήλ.. Είναι εμφανές ότι με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το Ισραήλ ποτέ δεν θα νιώσει ασφαλές για να εκμεταλευτεί τους ενεργειακούς του πόρους.
 
Η πηγή αναφέρει, ακόμη, ότι η Συρία έχει στην κατοχή της περίπου εκατό πυραύλους Yakhont και από αυτούς μπορεί να επωφεληθούν όχι μόνο ο στρατός της Συρίας, αλλά και οι σύμμαχοί της ( και εννοεί τη Χεζμπολάχ).
 
Θα υπενθυμίσουμε ότι το Κουβέιτ είναι μια αρνητικά διακείμενη χώρα ως προς την κυβέρνηση Άσαντ, οπότε ένα τέτοιο δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να γραφτεί, εάν δεν είχε μεγάλη δόση αλήθειας.
 
Προφανώς αυτό που ήθελε να θίξει η εφημερίδα είναι ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, έχουν καταφέρει μια "τρύπα" στο νερό, και ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες με σωστή διασπορά σε πολλά σημεία της συριακής επικράτειας, των τόσο σημαντικών για την επιβίωση του καθεστώτος εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.
 
Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσής του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά.
 
Μπορεί να κορέσει την αντιπυραυλική άμυνα σε κάθε στόλο, αφού το βλήμα λόγω υπερηχητικής ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών μέχρι 50 g, μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων, πρακτικά είναι ...ασταμάτητο. 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου