ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κατέρρευσαν τα έσοδα - Τρύπες παντού Μένουμε από λεφτά

Απέτυχε η ρύθμιση για την πληρωμή χρεών σε εφορίες και ΙΚΑ, όπου υπάρχει μέγα πρόβλημα καταβολής των συντάξεων - Έντονη η τραπεζική κρίση, προκαλεί ασφυξία ρευστότητας στην αγορά

Τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν ανήκουν πλέον στο παρελθόν, όπως αρέσκεται δημόσια να ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αν και ξέρει πολύ καλά ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, ενώ πήρε μια τρανταχτή προειδοποίηση κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ότι τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τους θεωρεί δεδομένους.

Το φθινόπωρο δεν θα είναι μόνο πολιτικά πολύ καυτό (όπως εκτενώς καταγράφεται σε ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα) αλλά και οικονομικά. Θα προκληθούν μεγάλοι κραδασμοί και αναπόφευκτα θα δυναμιτίσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Οι φακοί μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στη δημοσιονομική κρίση και έχουν αφήσει εκτός κάδρου την τραπεζική κρίση και την κρίση εσόδων, δυο τομείς που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και στη λειτουργία της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, η κυβέρνηση εύκολα μεν γι' αυτήν, οδυνηρά όμως για την κοινωνία, τον...πέτυχε κόβοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, βάζοντας χαράτσια και φόρους και περιορίζοντας μέχρι μηδενισμού τις δαπάνες, αφήνοντας μέχρι και τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς καύσιμα και χωρίς στοιχειώδη υλικά τα χειρουργεία.

Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος, με συνέπεια την πτώση της αγοραστικής δύναμης που έφερε την ύφεση και την κατάρρευση της αγοράς και την αναπόφευκτη αδυναμία πληρωμής των φόρων με επακόλουθο τη δραματική μείωση των δημοσίων εσόδων.

Παρά ταύτα, υποστηρίζουν ειδήμονες, υπάρχει φορολογητέα ύλη που δεν δηλώνεται και γι' αυτό φταίει η αδυναμία του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Με βάση το ΑΕΠ, που είναι 180 δισ. ευρώ, ο μέσος όρος φορολογίας στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι 44%, που αν «πιαστεί» τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι οι αδυναμίες αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, θα υπάρξει μεγάλο άνοιγμα στο έλλειμμα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να καλυφτεί. Το πρόβλημα εσόδων μεγεθύνει το γεγονός ότι η ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία απέτυχε, οι προβλέψεις για τα έσοδα που θα εισπράττονταν διαψεύστηκαν και τώρα υπάρχει κίνδυνος ορατός να μην μπορούν τα Ταμεία να καταβάλουν τις συντάξεις. Ήδη ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με την οποία τον ενημερώνει ότι θα χρειαστεί γύρω στα 480 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν έχει όμως μόνο το ΙΚΑ πρόβλημα. Τρύπες έχουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ίδια η κατάσταση και στις εφορίες. Αν δεν αλλάξουν ριζικά οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να μπεις στη ρύθμιση, όχι για να σου δώσουν λεφτά αλλά για να πληρώσεις, το Ταμείο του Δημοσίου θα συνεχίσει να είναι άδειο.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες, όπου κι εκεί η κρίση δεν πρόκειται ούτε εύκολα ούτε άμεσα να αντιμετωπιστεί. Οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν καθόλου ρευστό χρήμα. Παρά την ανακεφαλαιοποίηση το πρόβλημα παραμένει από τη στιγμή που έχουν δώσει δάνεια πολλά δισ. ευρώ παραπάνω από τις καταθέσεις που έχουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται στα 180 δισ. ευρώ και έχουν χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 225 δισ. ευρώ. Και από αυτά γύρω στα 35 δισ. ευρώ θεωρούνται επισφαλή. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν χρήματα για να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, που έχει άμεση ανάγκη οξυγόνου.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολύ ζοφερή κατάσταση που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι το 2014 βγαίνουμε στις αγορές.

Αντίθετα δικαιώνει όλους εκείνους που εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, πολιτικές και οικονομικές...
 http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου