ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Le Monde: Τρόμος στην Ευρώπη από την άνοδο των κομμάτων που λένε «Οχι» στο ευρώ


Από την Ανγκελα Μέρκελ ως τον Φρανσουά Ολάντ περνώντας από τον Κάμερον και τον Λέττα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για το κύμα ευρωσκεπτικισμού και ευρωφοβίας που καλπάζει στην ήπειρο, ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν από τις 22 ως τις 25 Μαΐου 2014.
Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλλουν έναν μόνο γύρο στις ευρωεκλογές για να περιορίσουν τυχόν απώλειες, σύμφωνα με τη Le Monde. Ωστόσο η προοπτική που ανησυχεί τους ηγέτες είναι η θορυβώδης είσοδος εκλεγμένων ευρωβουλευτών που θα σαμποτάρουν το ευρώ και τις δράσεις στην ευρωζώνη.

Ο χρόνος είναι ακόμη πολύς ως τότε, η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει αλλά οι ευρωεκλογές δεν δείχνουν ευοίωνες για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, σημειώνει η Le Monde. Από τον Νότο ως τον Βορρά της Ενωσης τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού τα οποία κινούνται στα πολιτικά άκρα σκοπεύουν να επωφεληθούν από την υπαρξιακή κρίση που δυναμιτίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ήδη έναν μέσο όρο πάνω από 20% για τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, χτύπησε το κόκκινο καμπανάκι την Τετάρτη, 22 Μαΐου, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών αλλά όλα δείχνουν ότι μίλησε σε ώτα μη ακουόντων, καταλήγει η έγκυρη εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου