Τα βλήτα, με την ενδιαφέρουσα, έντονη και λίγο πικρή τους γεύση, έχουν δικαίως την τιμητική τους στο καλοκαιρινό Ελληνικό τραπέζι μας. Γευστικά, ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα, ενώ κανείς μπορεί να τα μαγειρέψει με πολλούς και διάφορους τρόπους από βραστά μέχρι τσιγαριστά και μαγειρευτά. Ψάχνοντας για την διατροφική αξία των βλήτων, ανακάλυψα ότι είναι πολύ πλούσια, ενώ παράλληλα μου λύθηκε η απορία σχετικά με το συσχετισμό μεταξύ βλήτου και βλακείας! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Το βλήτο ή βλίτο ή βλιταράκι ή γλίντρος – επιστημονικά λέγεται «Amaranthus Viridis» - είναι μια μικρή μονοετής πόα που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα υπάρχει από την αρχαιότητα καθώς ήταν γνωστό και στους αρχαίους μας πρόγονους, ενώ αποτελεί παραδοσιακό λαχανικό της Ινδίας, της Αφρικής αλλά και της Τζαμάικας.
Η διατροφική αξία του βλήτου στα 100 γρ. βρασμένης τροφής είναι:
Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:
Θερμίδες: 20
Πρωτεΐνες: 2 γρ.
Υδατάνθρακες: 4 γρ
Λιπαρά: 0 γρ.
Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή :
Βιταμίνης C
Βιταμίνης Α
Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου.
Συμπερασματικά, τα βλήτα, αποτελούν καλή τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμη, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο είναι πολύ ωφέλημα για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τέλος, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Για ποιο λόγο όμως το βλήτο έχει ταυτιστεί με την αποχαύνωση και τη βλακεία; Σύμφωνα μεανεπίσημες πηγές τα χόρτα αυτά και ιδιαίτερα το ζουμί τους δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες διότι περιέχουν απροσδιόριστες προς το παρόν ουσίες που προκαλούν παροδική μείωση της αντίληψης. Για τον λόγο αυτό λοιπόν το βλήτο είναι καλό να καταναλώνεται «έξυπνα» και με μέτρο ώστε κανείς να λαμβάνει τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά χωρίς παρενέργειες.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου