ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ποια υπερθέρμανση; Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για την υπερψύξη;

Δείτε ποιες χώρες υποδέχτηκαν την άνοιξη με χειμωνιάτικο σκηνικό. Τα φαινόμενα της ανοιξιάτικης ζέστης στον πλανήτη μάλλον είναι τοπικού χαρακτήρα. Διότι στο βόρειο ημισφαίριο ο….
ανοιξιάτικος καιρός έδειξε άγριες διαθέσεις. Τέτοιον παγωμένο Απρίλιο και Μάιο είχαν καιρό να δουν οι βόρειες χώρες. Κατά τα άλλα οι επιστήμονες μιλούν ακατάπαυστα εδώ και χρόνια για τη δραματική… υπερθέρμανση του πλανήτη.
Δείτε πού καλωσόρισαν την άνοιξη με χριστουγεννιάτικο σκηνικό:
Ο φετινός Μάιος έκανε… δώρο στην Αγγλία χιονοθύελλες, βροχή ενός μηνός μέσα σε μια ημέρα και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 65 χλμ./ώρα. Οι ασυνήθιστες ποσότητες χιονιού, οι σφοδρές χιονοθύελλες και
η δύναμη του ανέμου κατέπληξαν τους κατοίκους, καθώς η είσοδος του ανοιξιάτικου μηνός έγινε με 22 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανάλογη χιονόπτωση είχε να συμβεί από τις 17 Μαΐου του 1955 (τότε κάλυψε μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας). Όμως τα σημάδια είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται από τον Μάρτιο, ο οποίος καταγράφηκε ως ο πιο ψυχρός για τη χώρα εδώ και 50 χρόνια.
Πάγους σε ποσότητες και πάχος που δεν είχαν δει ποτέ μέχρι τώρα συνάντησαν τον περασμένο Μάρτιο παγοθραυστικά πλοία στη θάλασσα της Βαλτικής. Σύμφωνα με τον τοπικό σουηδικό τύπο, στις 29 Μαρτίου 176.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Βαλτικής Θάλασσας ήταν καλυμμένα με πολύ παχύ και συμπαγή πάγο, ποσότητα ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ κάτι παρόμοιο την ίδια εποχή.
Κατά τους ειδικούς, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται επίσης ότι ήταν η αιτία για τον μαζικό θάνατο ψαριών τον περασμένο Απρίλιο στη λίμνη Dannemore της ανατολικής Σουδίας.
Το νέο ρεκόρ της μακρύτερης περιόδου χιονιού στο Anchorage της Αλάσκα είναι 232 ημέρες. Το 2013 καταρρίφθηκε το προηγούμενο, που σημειώθηκε τη χειμερινή περίοδο 1981-1982. Μάλιστα η πιο πρόσφατη χιονόπτωση έσπασε το ημερήσιο ρεκόρ ομβρίων υδάτων, της χαμηλότερης θερμοκρασίας για την 17η Μαΐου, καθώς και μια σειρά από πολλά άλλα ρεκόρ.
Ένα πρωτόγνωρο τσουνάμι πάγου κατέκλυσε μέσα σε λίγα λεπτά το Ochre Beach της περιοχής Manitoba του Καναδά στις 10 Μαΐου. Δυνατοί άνεμοι μετακίνησαν από την τοπική λίμνη σωρούς πάγων (με ύψος μεγαλύτερο των εννέα μέτρων) και τους εναπόθεσαν σε σπίτια κτισμένα στις όχθες της.
Την ίδια ώρα επίσημα χείλη κλιματολόγων δήλωναν ότι το 2013 οι Καναδοί της περιοχής Saskatchewan βίωσαν τον πιο κρύο Μάρτιο και Απρίλιο εδώ και 113 χρόνια. Τον πολύ χιονισμένο χειμώνα ακολούθησε μια παγερή άνοιξη – κάτι που, εκτός των άλλων, οφείλεται στην έλλειψη θερμού αέρα προερχόμενου από τις ΗΠΑ.
Ο φετινός Απρίλιος ήταν απρόσμενα και αβάσταχτα παγωμένος μήνας για το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων ΗΠΑ. Το κρύο και το χιόνι θύμιζαν περισσότερο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Σε κάποιες πόλεις έζησαν ίσως τον πιο χιονισμένο μήνα εδώ και πάνω από 100 χρόνια, σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής κλιματικών δεδομένων, κάτι που θεωρείται πολύ περίεργο. Μάλιστα σε περιοχή της Minnesota στις 20 Απριλίου σημειώθηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί από το 1897, ενώ ακόμα και στο Amarillo του Τέξας η θερμοκρασία της 24ης Απριλίου ήταν η χαμηλότερη από το 1892. Όμως επειδή πολλά…παγωμένα ρεκόρ έχουν σπάσει φέτος, και στο Illinois καταρρίφθηκε τον περασμένο Μάρτιο το ρεκόρ χιονόπτωσης που κρατούσε από το 1912.
Επιτέλους το παραδέχτηκαν. Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι επιστήμονες; Όπως παραδέχεται μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Goddard της NASA, ο ρυθμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει επιβραδυνθεί την τελευταία δεκαετία. Και αν λάβουμε υπόψη μας τις νέες μετρήσεις της NASA, το διοξείδιο του άνθρακα δρα τελικά ως ψυκτικό μέσο στην ατμόσφαιρα της Γης (!). Όπως αποδείχτηκε, τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου σταματούν μέχρι και το 95% των επιβλαβών ακτίνων του ήλιου μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπερθέρμανση του πλανήτη.
goldenmag.gr
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου