Αχχ, αυτά τα tactical lights, πόσο ωραία είναι, πόσο χρήσιμα, πόσο cool, πόσο ακριβά… Ας σοβαρευτούμε. Στην Αμερική κυκλοφορεί ήδη ο όρος tacticool, από το tactical και το cool, γιατί υπάρχει μεγάλη μερίδα αγοραστών που αγοράζει ό,τι βρει, αρκεί αυτό να έχει το στυλ «μιλιταίρ». Και φυσικά αρκετές εταιρείες έριξαν τα δίκτυα τους στα συγκεκριμένα νερά, ψαρεύοντας αρκετά λαβράκια – προφανώς με την κακή έννοια…
Τι είναι λοιπόν το tactical light;
- Φώς που βοηθά το σκοπευτή στο σκοτάδι. Η χρησιμότητα του αυτή είναι προφανής και βέβαιη. Ένας έμπειρος εισβολέας θα κόψει το ρεύμα στο σπίτι σαν πρώτο βήμα.
- Εκτυφλωτικό φώς που ενοχλεί προσωρινά τον αντίπαλο σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Μία τέτοια φάση λειτουργίας χρειάζεται ενισχυμένη μπαταρία και λάμπα, αλλά στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη. Για όσους απαιτούν τέτοια λειτουργία θα πρότεινα φωτεινότητα πάνω από 200 lumens – οι σοβαροί κατασκευαστές τη δηλώνουν.
- Σκοπευτικό laser, το οποίο βάφει μια κηλίδα πάνω στο στόχο και έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε στις ταινίες. Είναι μια βλακεία και μισή γιατί το στόχαστρο μας είναι υπεραρκετό, ενώ αυτό προσθέτει όγκο, βάρος και κατανάλωση μπαταρίας. Πρέπει να είναι και τέλεια ευθυγραμμισμένο και πολύ κοντά στην κάνη για να δουλέψει σωστά. Επιπροσθέτως, προδίδει τη θέση μας χωρίς όμως να τυφλώνει τον αντίπαλο, όπως οι προαναφερθείσες λειτουργίες. Μακριά λοιπόν! (Είναι και, εκτός των άλλων, στο όριο της παρανομίας, αφού αλλοιώνει τον εργοστασιακό τρόπο σκόπευσης του όπλου.)
- Strobe ή εφέ στροβοσκοπίου, στο οποίο η λάμπα αναβοσβήνει δυνατά και πολύ γρήγορα. Άλλη μια χαζομάρα… Μπορεί να προκαλέσει επιληψία, αποσυντονίζει εξίσου εισβολέα και αμυνόμενο, επηρεάζει αρνητικά την όραση του σκοπευτή και φυσικά, σαν επιπλέον λειτουργία, αυξάνει την τιμή του tactical light!
Πρώτο συμπέρασμα
Ένα απλό φώς όπλου χωρίς πολλές λειτουργίες αλλά με δυνατή δέσμη μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία δύσκολη κατάσταση με χαμηλό φωτισμό.
Ποιό είναι το κόστος;
Λειόκανο: Για κάτι ποιοτικό ξεκινάμε από περίπου 30 ευρώ (και πλησιάζουμε τα 100) για τη βάση, ενώ ξεκινάμε από τα 70 – 80 ευρώ (και ξεπερνάμε τα 500…) για το ίδιο το αξεσουάρ! Αν είστε επαγγελματίας στην αυτοάμυνα θα πρότεινα μία εφαρμογή μεσυνολικό κόστος γύρω στα 150 ευρώ (50 η βάση + 100 ο φακός). Θα είναι κάτι γερό, αξιόπιστο, σχετικά αδιάβροχο και σταθερό πάνω στο όπλο. Το πιστόλι έχει πιο φτηνές εφαρμογές, αλλά αν δεν είστε «διακεκριμένος» πολίτης ή αστυνομικός, δεν έχετε και πιστόλι…
Λογικό είναι τα παραπάνω ποσά να ακούγονται αστρονομικά για κάποιον οικογενειάρχη που απλά θέλει να αισθάνεται ασφαλής στην περίπτωση που ο διαρρήκτης θα του κόψει το ρεύμα. Ευτυχώς υπάρχει λύση:
- Τοποθετεί σε κάθε δωμάτιο ένα αυτοματοποιημένο φωτάκι που μπαίνει στην πρίζα και ανάβει με κάθε διακοπή ρεύματος. Απλό, εύκολο, σχετικά φτηνό, δεν προδίδει τη θέση μας και υπάρχει σε κάθε κατάστημα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
- Φτιάχνει ένα φτηνό αλλά αποτελεσματικό tactical light DIY:
- Αγοράζει ένα σχετικά δυνατό φακό μικρού μεγέθους με μεταλλικό περίβλημα, κινεζικής συνήθως προέλευσης, με κόστος γύρω στα 5 ευρώ.
- Βρίσκει μια μεταλλική ή ενισχυμένη πλαστική βάση για να συνδέσει παράλληλα το φακό με την κάνη – είτε από κατάστημα υδραυλικών, είτε από κάποιο έπιπλο… Με λίγο στράβωμα ή φάγωμα στον τροχό όλα ταιριάζουν, με κόστος συνήθως κάτω από 1 ευρώ.
- Βαζεί ένα μικρό κομμάτι υφασματοταινίας στην κάνη για να αποφύγει γρατζουνιές, με πρακτικά μηδενικό κόστος.
- Κάτω από 1 ευρώ θα κάνει και η βίδα με το παξιμάδι που θα τα σφίξει όλα μαζί και… Ορίστε! Tactical Light με λιγότερα από 10 ευρώ!
ΥΓ.1
Υπάρχει ο μύθος, που κατά καιρούς αναγράφεται και αναμασιέται ακόμα και από ορισμένα σοβαρά βιβλία αυτοάμυνας, ότι το φώς προδίδει τη θέση μας και πρέπει να το κρατάμε μακριά από το σώμα μας για να μπερδέψουμε τον αντίπαλο. Στην πραγματικότητα το να φωτίσουμε το χώρο de facto προδίδει τη θέση μας, όποια κι αν είναι η θέση του φακού, και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί εκείνη την ώρα είναι η θέση του φακού.
Ο μύθος αυτός μας έρχεται από την εποχή που οι αστυνομικοί είχαν… λυχνάρια, και έπρεπε να τα κρατούν ψηλά και μακριά για να βλέπουν καλύτερα και μακρύτερα – και όχι φυσικά για να μπερδέψουν τον αντίπαλο τους…
ΥΓ. 2
Αν κάποιος «κοτσάρει» μια τέτοια πατέντα πάνω στην καραμπίνα του και βγει για επίδειξη στο κυνήγι ή το σκοπευτήριο, θα τον κράξουν (ή θα τον συλλάβουν) ως λαθροκυνηγό,και πολύ καλά θα του κάνουν, αφού τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο ευγενές σπορ της λαθροθηρίας… Δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα μιάσματα που ασχολούνται με το παράνομο κυνήγι και βγάζουν κακό όνομα για όλους, κυνηγούς, σκοπευτές και οπλοκατόχους γενικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου