ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) μια βιομηχανία σε πορεία καταστροφής

Εγκαταλειμμένα στην τύχη τους στην πορεία προς την ολοκληρωτική καταστροφή μοιάζουν να έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η μοναδική βιομηχανία οπλισμού και πυρομαχικών στη χώρα.
Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αβλεψίες των περασμένων δεκαετιών και φυσικά ο κρατικός (στην πράξη, κομματικός) έλεγχος μετέτρεψαν μία μονοπωλιακή βιομηχανία σε μία χώρα που πριν πέντε χρόνια είχε έναν από τους μεγαλύτερους (ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος) αμυντικούς προϋπολογισμούς στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πηγή χρεών! Σύμφωνα με πληροφορίες το συσσωρευμένο χρέος ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ!
Ως ένα από τα κατ’ όνομα μόνο «ασημικά» της δημόσιας περιουσίας εδώ και δύο χρόνια η ελληνική πολιτεία με τον Νόμο 3985/2011 έλαβε την απόφαση να αποκρατικοποιήσει τα ΕΑΣ. Απόφαση που εξ ορισμού είναι αντιφατική εκτός αν αναζητείται αφελής για να «αγοράσει» χρέος.
Η εταιρία που επί δεκαετίες αφέθηκε να αποτελεί βορά του κομματικού κράτους βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση με ελάχιστα προϊόντα ιδίας σχεδίασης και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις παραγωγής εντός του αστικού ιστού, απαρχαιωμένο παραγωγικό εξοπλισμό και το κυριότερο με μία εσωτερική αγορά που λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που το ελληνικό δαιμόνιο και η φιλοτιμία έφεραν αποτέλεσμα, όπως π.χ. η βομβίδα των 40 χλστ., η εταιρία, δηλαδή το κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Παρά το γεγονός ότι η βομβίδα σημείωσε εξαγωγικές επιτυχίες, εν τούτοις η εταιρία κυριολεκτικά «γονάτισε» για να καταφέρει να αποκτήσει ως πελάτη το… ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας!
Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΑΣ για το 2013 έχουν υποβάλλει έγκαιρα τον προϋπολογισμό τους, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ασχολείται καθόλου με αυτά και τα προβλήματα έχουν γίνει πλέον μη αναστρέψιμα. Ήδη βρίσκονται σε διαδικασίες κατάσχεσης κατά των περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ από τρίτους.
Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ενημέρωσε ότι στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσει διαδικασίες ακύρωσης για σύμβαση ύψους 18 εκατ. ευρώ διότι η εταιρία, λόγω χρεών προφανώς, αδυνατεί να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δύο σημαντικού όγκου συμβάσεις υποκατασκευής και που αφορούν πελάτες του εξωτερικού (με απλά λόγια χρήματα που θα έλθουν από το εξωτερικό) που προτίθεται να αναθέσει η αμερικανική εταιρία ATK στα ΕΑΣ δεν μπορούν να υπογραφούν και κατά συνέπεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθούν γιατί τα ΕΑΣ κυριολεκτικά «πλέουν» ανεξέλεγκτα.Βέβαια για το γεγονός ενημερώθηκαν τόσο το Μαξίμου όσο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά…
Η διοίκηση της εταιρίας έχει καταστεί όμηρος της κατάστασης και αν αληθεύει ότι για χρέη προς το δημόσιο έχουν δεσμευθεί οι προσωπικοί λογαριασμοί του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και άλλων στελεχών, τότε έχουμε μία εντυπωσιακή περίπτωση «ανθρωποφαγίας» (το κράτος ως μέτοχος ορίζει τη διοίκηση και στη συνέχεια την κρατάει όμηρο δια της δέσμευσης προσωπικών περιουσιακών στοιχείων). Ή με άλλα λόγια, ακόμη και τους ανθρώπους που επιλέγει για να αναλάβουν κάποια θέση τους θεωρεί «αναλώσιμους» φορτώνοντας τους με τον πιο αδυσώπητο τρόπο δεκαετές σφαλμάτων! Υπό την πίεση αυτών των δεδομένων (που ελπίζουμε να μην ισχύουν!) πως περιμένει κανείς η οποιαδήποτε διοίκηση να… διοικήσει;
Τα «ευτράπελα» όμως δεν σταματούν εδώ.
Οι υπό εξέλιξη συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την Υπηρεσία Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA: NATO Support Agency) καθυστερούν σημαντικά και είναι ορατός ο κίνδυνος έκπτωσης της εταιρίας με συνέπεια όχι μόνο την απώλεια εσόδων αλλά και την επιβολή ρητρών.
Υπάρχουν σωρεία ανεξόφλητων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ληξιπρόθεσμων, υποχρεώσεων: μη καταβολή δεδουλευμένων (σύμφωνα με πληροφορίες σε 2,85 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μισθοί που δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους οι οποίοι από τις 15 Ιανουαρίου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας), οφειλές προς εργαζομένους που έχουν πάρει σύνταξη (σε 1,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις), μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, αδυναμία εξυπηρέτησης ρυθμίσεων που έχουν σχέση με την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς (οι οφειλές στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 800.000 ευρώ) και άλλα.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν περί τα 2,36 εκατ. ευρώ σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας και άλλα 10 περίπου εκατ. ευρώ σε προμηθευτές.
Στα παραπάνω ας προστεθεί ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στα τέλη Μαΐου (λόγω οφειλών), ενώ ήδη τα ΕΑΣ έχουν ενημερωθεί ότι, λόγω οφειλών, θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των αποθηκών και τη λειτουργία γενικά.
Ως συνήθως το ελληνικό δημόσιο για μία ακόμη φορά, ακολούθησε την παραδοσιακή συνταγή της αντιμετώπισης μίας ολοκληρωτικής καταστροφής με… ασπιρίνες. Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε μεν διαβεβαιώσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 14,5 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι σήμερα ουδέν.
Παράλληλα, λες και κάποιος ήθελε επί τούτου να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος, εδώ και τρεις περίπου μήνες, ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρόθεση αλλαγής της διοίκησης, αλλά ο επίσημος διορισμός δεν έγινε. Εδώ, κάποιος θα παρατηρούσε πικρόχολα ότι πλέον ουδείς εχέφρων θα ήθελε να μπει στο ναρκοπέδιο που έχουν μετατραπεί τα ΕΑΣ ως σύγχρονος «καμικάζι».
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης θα είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑIΠΕΔ), να προσδοκά να αποκομίσει όφελος για το δημόσιο από την αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ την οποία έχει αναλάβει!!!
Ακόμα και σήμερα όμως, μπορεί να υπάρξει λύση για τα ΕΑΣ.
Αντίθετα όμως από αυτά που στερεότυπα επαναλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες,αυτή η λύση δεν είναι μαγική.
Αντίθετα θα είναι πολύ οδυνηρή, αλλά το σημαντικό είναι να προσφέρει προοπτική.
Απαιτεί όμως πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα, όραμα και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συνεκτική βιομηχανική πολιτική.
Γι’ αυτό όμως το θέμα θα επανέλθουμε.

Defence Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου