ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Άρχισαν τις πιέσεις οι Αμερικανοί για το Κυπριακό Ζητούν επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μεγάλη σύσκεψη παραγόντων της ομογένειας αποφάσισε να βοηθήσει για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και οικονομικών προβλημάτων του Κυπριακού λαού.
Η αμερικανική κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πιέζουν έντονα για να αρχίσουν τώρα οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. «Προφανώς, δεν είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για την Κύπρο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις», τόνισε, μιλώντας σε μεγάλη σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, κατά την οποία συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση της Κύπρου και πώς μπορούν οι ομογενείς να βοηθήσουν.

Με τους συμμετέχοντες συνομίλησε για μιάμιση ώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ανέπτυξε την πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Κύπρος.
Κατά τη συζήτηση, οι ομογενείς εισηγήθηκαν την ιδέα έκδοσης Ομολόγων Κύπρου, κατά το πρότυπο των ομολόγων του Ισραήλ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτο, να ενημερωθούν μέλη του Κογκρέσου και διαμορφωτές της κοινής γνώμης για τα πραγματικά γεγονότα στην Κύπρο και δεύτερο, να ασκηθούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον, ενόψει και της συνάντησης των ομογενών και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με τον Μπαράκ Ομπάμα, στις 18 Απριλίου στον Λευκό Οίκο, ώστε να μην πιέζει για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, κάτω από τις δύσκολες για την Κύπρο περιστάσεις.
Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε την ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των Κυπρίων «και όχι για εύκολους συναισθηματισμούς οι οποίοι κρατούν μόνο μια μέρα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Μιλούμε για μακροπρόθεσμο πράγμα, το οποίο αρχίζει τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Κύπρου είναι ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά.
Χαρακτήρισε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης ως ενδιαφέρουσα ιδέα, επισημαίνοντας ότι προϋποθέτει μακρόπνοο σχεδιασμό. «Το Ταμείο Αλληλεγγύης θα δεχθεί προσφορές οι οποίες θα ανταλλαγούν με ένα είδος ομολόγων, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν γύρω στο 2020. Είνα μια ιδέα λίγο-πολύ οικονομικής συνδιαλλαγής και επένδυσης, η οποία είναι επένδυση στην ελπίδα αλλαγής των πραγμάτων», ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αναφερόμενος στο πολιτικό κεφάλαιο, προειδοποίησε ότι κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση δυσκολίας και αδυναμίας της Κύπρου, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Επαίνεσε την ποιότητα του κυπριακού λαού, όπως εκδηλώθηκε την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι τράπεζες και σημείωσε ότι αυτό είναι εχέγγυο για τη συνέχεια, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι η δοκιμασία δεν θα είναι ούτε σύντομη, ούτε βραχεία.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι υπάρχει μια ευθύνη από ελληνοκυπριακής πλευράς για την κρίση, αλλά η μεγάλη ευθύνη, τόνισε, ανήκει στους απ' έξω. «Αυτοί θα έπρεπε να δώσουν και τη σωστή λύση, και όχι να επιβάλουν αυτού του είδους τις πολύ βίαιες, τραχείς και φοβερά οδυνηρές λύσεις για τον κυπριακό λαό».
Τόνισε ότι η ομογένεια έχει τις δυνατότητες και μπορεί να βοηθήσει, το θέμα είναι, πρόσθεσε, πώς θα δημιουργήσουμε τα κίνητρα, τα ελατήρια, για να ανοίξουν οι μεγάλες βρύσες σε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή.

«Εξαμερικανισμός» του Ταμείου
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι τέθηκαν τρεις άξονες:

*Πρώτος άξονας, ο ανθρωπιστικός: Αποφασίστηκε όπως όποιος επιθυμεί να προσφέρει χρηματικά, να το πράξει μέσω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία θα το διαβιβάσει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ώστε τα ποσά να διατεθούν για τον σκοπό που πρέπει.
|
*Δεύτερος άξονας, ο οικονομικός: Υποβλήθηκαν εισηγήσεις για το πώς το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να «εξαμερικανιστεί» και να λειτουργήσει κάτω από τους κανονισμούς της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεφαλαιαγοράς. Έτσι τα ομόλογα Κύπρου να διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που διατέθηκαν τα ομόλογα του Ισραήλ. Η ομογένεια, είπε, διαθέτει ειδικούς οι οποίοι θα προχωρήσουν σε σχετικές ρυθμίσεις. Τα ομόλογα Κύπρου θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2020.

*Τρίτος αξονας, ο πολιτικός: Πρέπει να πεισθεί η αμερικανική κυβέρνηση να μην πιέζει για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σήμερα.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στις λανθασμένες εντυπώσεις που επικρατούν για την Κύπρο, ως δήθεν κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για παράδεισο Ρώσων ολιγαρχών, και επεσήμανε ότι πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Κύπρο και έχουν λανθασμένες εντυπώσεις.
Σημερινή
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου