ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σχεδόν άχρηστο το ισραηλινό "Iron Dome"


Ημιλειτουρικό χαρακτηρίζουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Πολιτειών το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ, και αμφισβητούν ευθέως τα ποσοστά επιτυχίας που παρουσίασαν οι Ισραηλινοί κατά την τελευταία σύγκρουση στην Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις από τις ισραηλινές αρχές, το σύστημα Iron Dome καταπολέμησε με επιτυχία το 84% των παλαιστινιακών ρουκετών. Όμως, ο κορυφαίος καθηγητής του MIT για την αντιπυραυλική άμυνα Theodore Postol, πιστεύει ότι στην πραγματικότητα κατάφερε...
...να καταστρέψει μόνο το 5% έως 10% των κεφαλών. Τα δεδομένα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε μεγάλο βαθμό είναι υπερβολικα όσον αφορά τον αριθμό των καταρρίψεων του Iron Dome στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης το περασμένο έτος, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Theodore Postol σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC.
"Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σαφώς ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το 84% που υποστηρίζεται από τις από την Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις," είπε ο εμπειρογνώμονας στο BBC. Μετά από τη μελέτη της πορείας των πυραύλων αναχαίτισης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, το Νοέμβριο του 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις αναχαιτίσεις δεν καταστράφηκαν οι κεφαλές, ακόμα κι αν επλήγηκε ένας πύραυλος.
» Το Iron Dome του Ισραήλ αντιμέτωπο με το χαλάζι ρουκετών
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγγυημένη καταστροφή της κεφαλής είναι μόνο σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με τον πύραυλο αναχαίτισης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλευρά του Ισραήλ μπορεί να ισχυρίζεται ότι το Iron Dome λειτουργησε εύλογα, για να δικαιολογήσει την μη εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα κόστιζε πάρα πολύ ακριβά στις δύο πλευρές. Ο ίδιος τόνισε ότι ένιωσε "άβολα" βλέποντας ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο λειτουργεί "στο μισό."
» Έντονη κριτική στις ικανότητες του SM-3
Ο Theodore Postol είχε αμφισφητήσει έντονα στο παρελθόν τα παρουσιαζόμενα ποσοστά επιτυχίας του πυραυλικού συγκροτήματος Patriot κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Ιράκ το 1991. Τότε είχε υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα το Patriot μπορεί να μην έπληξε απολύτως κανέναν στόχο.

fox2magazine
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου