Στην εικόνα, το DragonflyerX6, το οποίο χρησιμοποιείται και από την αστυνομία. To βίντεο δείχνει μια παράνομη πτήση στο Μανχάταν
Μεταδίδουν ιλιγγιώδεις λήψεις αθλητικών αγώνων και αιωρούνται πάνω από σκηνικά του Χόλιγουντ· επιθεωρούν καλλιέργειες, δασικές πυρκαγιές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Και, το κυριότερο, χρησιμοποιούνται ήδη από πολλά αστυνομικά τμήματα. Δεκάδες χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη βουίζουν στους ουρανούς των ΗΠΑ, πολλές φορές παράνομα, και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποτυγχάνει οικτρά να ελέγξει την κατάσταση.
Η εμπορική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών απαγορεύτηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ το 2007, σήμερα όμως υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες χωρίς να υφίστανται κυρώσεις.
Η κατάσταση εξάλλου θα αλλάξει το 2015, οπότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) θα πρέπει να έχει συντάξει κανόνες για την απελευθέρωση της εμπορικής χρήσης των drone.
Επισήμως, η FAA έχει εκδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 1.400 άδειες σε αστυνομικά τμήματα, συνοριοφύλακες, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς. Σύμφωνα όμως με το Reuters, ο πραγματικός αριθμός των drone είναι πλέον «δεκάδες χιλιάδες».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αστυνομικό τμήμα του Κολοράντο στο οποίο εργάζεται ο σερίφης Μπεν Μίλερ. Σε αντίθεση με ό,τι θα φανταζόταν κανείς, είπε ο Μίλερ στο Reuters, το drone της υπηρεσίας συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση υπόπτων, αλλά για την αναπαράσταση χώρων όπου σημειώθηκαν εγκλήματα.
Ο Μίλερ προγραμματίζει ένα DragonflyerX6, ένα ελικόπτερο με τέσσερις ρότορες που ζυγίζει γύρω στο ενάμισι κιλό, να πετάξει σε δύο ομόκεντρους κύκλους, σε διαφορετικό ύψος ο καθένας, και να μεταδώσει μια σειρά εικόνων. Οι φωτογραφίες τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε λογισμικό χαρτογράφησης και ο χώρος του εγκλήματος εμφανίζεται τρισδιάστατος στο iPad.
Χάρη στη νέα τεχνολογία, επισημαίνει ο σερίφης, οι αρχές δεν χρειάζεται να κλείσουν αυτοκινητόδρομους ή άλλους δημόσιους χώρους για να λαμβάνουν ακριβείς μετρήσεις.
Στρατιωτικά μοντέλα χρησιμοποιούνται επίσης από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο διαθέτει ένα σμήνος από τουλάχιστον δέκα Predator, τα οποία μπορούν να διακρίνουν ένα πεσμένο πορτοφόλι από ύψος 18 χιλιομέτρων.
Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα με σταθερά φτερά κοστίζουν συνήθως πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, ωστόσο το κόστος για απλά μοντέλα, συνήθως ελικόπτερα σε μικρογραφία, έχει πέσει στα 10 με 20 χιλιάδες δολάρια.
Και αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές όλο και αυξάνονται.
Εδώ και δεκαετίες, οι χομπίστες του αερομοντελισμού μπορούσαν να πετούν μικρά, τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα σε οποιοδήποτε χώρο, αρκεί να απέχουν 400 μέτρα από οποιοδήποτε αεροδρόμιο και να μην πετούν σε ύψος άνω των 120 μέτρων.
Βάσει των νέων κανόνων, όμως, ακόμα και αυτές οι πτήσεις απαγορεύονται αν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Φαίνεται όμως ότι η FAA αδυνατεί να ελέγξει τα δεκάδες χιλιάδες drone στον αμερικανικό εναέριο χώρο, αφού αρκετές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχουν δεχθεί ποτέ ενοχλήσεις.
Μια ομάδα από ερασιτέχνες με την ονομασία Team Blacksheep, έχει εξάλλου αναρτήσει στο διαδίκτυο βίντεο που τραβήχτηκαν από drone καθώς πετούσαν γύρω από το Άγαλμα της Ελευθερίας, γύρω από το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, ακόμα και μέσα από τις αψίδες της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ στην Καλιφόρνια.
Τα βίντεο γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στο Διαδίκτυο, προκαλούν όμως ανησυχίες. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα πιέζουν ήδη την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα προκειμένου να μην θίγεται η ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στον αέρα.
Τα μικρά drone πρώτης γενιάς δεν διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αποφυγής, όπως απαιτείται για τα επανδρωμένα αεροπλάνα, και η τεχνολογία που απαιτείται δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από πέντε χρόνια.
Μέχρι να απελευθερωθεί η χρήση των drone το 2015, η FAA θα πρέπει να συντάξει κανόνες για την ασφαλή και ορθή τους χρήση. Μεταξύ άλλων, τα drone θα πρέπει να προστατευτούν από τους χάκερ στο έδαφος, όπως κατέστη προφανές το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένας άνδρας στη Μασαχουσέτη συνελήφθη με την κατηγορία ότι σκόπευε να επιτεθεί στην Ουάσινγκτον με τρία τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα φορτωμένα με εκρηκτικά.
Όπως σχολίασε στο Reuters ο Πάτρικ Ίγκαν, σύμβουλος του αμερικανικού στρατού σε θέματα πτήσης, ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά είναι η χρήση ιπτάμενων καμερών από τα μεγάλα ΜΜΕ.
«Ανησυχώ λιγότερο για τα drone της αστυνομίας από ό,τι για τη χρήση τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε.
«Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν οι παπαράτσι μπορούν να στέλνουν σμήνη drone στους λόφους του Χόλιγουντ».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου