ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Εκατομμύρια θάνατοι από το πολύ αλάτι…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ…

Η υπερκατανάλωση άλατος κοστίζει ετησίως τη ζωή 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο – αριθμός πολλαπλάσιος από εκείνον που προκαλεί η πολλή ζάχαρη, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε…
συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) για την επιδημιολογία, την διατροφή και την άσκηση, το 15% όλων των θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα το 2010 οφειλόταν στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Την ίδια χρονιά, 133.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από επιπλοκές του διαβήτη, 44.000 από καρδιαγγειακή νόσο και 6.000 από καρκίνο εξαιτίας της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη.

«Η λήψη εθνικών και παγκόσμιων μέτρων όπως η μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε νάτριο, μπορεί να σώσουν εκατομμύρια ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης με το αλάτι δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και στα τρόφιμα αναγράφεται ως «νάτριο» ή με τη μορφή χημικών ενώσεων νατρίου.

Στη δεύτερη μελέτη, πάλι από ερευνητές του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι ο ένας στους 100 θανάτους από τις συνέπειες της παχυσαρκίας οφείλεται στην υπερκατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι φρουτοχυμοί και τα ενεργειακά ροφήματα.

«Η επίπτωση του νατρίου είναι πολλαπλάσια από εκείνη των ροφημάτων με ζάχαρη, επειδή αυτά είναι ένα είδος τροφίμου, ενώ το αλάτι υπάρχει σε οτιδήποτε τρώμε», εξήγησε ο δρ Μοτζαφαριάν.

Και οι δύο μελέτες βασίζονται σε στοιχεία από την επονομαζόμενη «2010 Global Burden of Diseases Study» – μία διεθνή έρευνα που αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα την περίοδο 1990-2010 ανά ηλικία, φύλο και χώρα, που πραγματοποιήθηκε από 488 επιστήμονες από 303 ερευνητικά ιδρύματα σε 50 χώρες όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του δρος Μοτζαφαριάν και των συνεργατών του, από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που πέθαναν παγκοσμίως το 2010 εξαιτίας του άλατος, το 40% πέθαναν πρόωρα – σε ηλικίες κάτω των 69 ετών.

Το 42% των θανάτων οφειλόταν σε έμφραγμα και το 41% σε εγκεφαλικό, ενώ το υπόλοιπο 17% σε άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το 52% των θανάτων καταγράφηκε στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας του πολύ άλατος καταγράφηκαν στην Ουκρανία (2.109 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού), στη Ρωσία (1.803 ανά εκατομμύριο) και στην Αίγυπτο (836 ανά εκατομμύριο).

Οι λιγότεροι καταγράφηκαν στο Κατάρ (73 ανά εκατομμύριο), την Κένυα (78 ανά εκατομμύριο) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134 ανά εκατομμύριο).

Οι ΗΠΑ ήταν 19ες σε θανάτους από το αλάτι, με 429 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις ορίζουν ως μέγιστη κατανάλωση άλατος για διαφύλαξη της υγείας τα 2.300 mg την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του καφέ ή 6 γραμμάρια αλάτι) για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών.

Για όσους όμως έχουν υπέρταση ή νεφροπάθεια, η αντίστοιχη ποσότητα είναι μόλις 1.500 mg την ημέρα.

Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό – στην Ελλάδα η κατανάλωση υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το 44% αυτής της ποσότητας να προέρχεται από το ψωμί…
πηγη

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΔΙΟΤΙ: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ . ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ 1/3 ΓΥΑΛΙ , 1/3 ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 1/3 ΑΛΑΤΙ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή