ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

O πράκτορας που πρόδωσε τη Mossad

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον Αυστραλοεβραίο δικηγόρο Ben Zygier, τον περιβόητο «κρατούμενο Χ» που βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας Ayalon το Δεκέμβριο του 2010.
Ο Ζygier, μέλος γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Μελβούρνης στρατολογήθηκε από τη Mossad περί το 2000 αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία. Εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία της Αυστραλίας που επιτρέπει στους πολίτες της να αλλάζουν το ονοματεπώνυμό τους κάθε 12 μήνες, απέκτησε διάφορα διαβατήρια ως Ben Alon, Ben Allen και Benjamin Burrows, τα οποία χρησιμοποιούσε σε ισραηλινές μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στις αποστολές που φημολογείται πως συμμετείχε ήταν η ίδρυση μιας εταιρείας-βιτρίνας της Mossad στην Ιταλία με αντικείμενο...
...την πώληση παγιδευμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε αραβικές χώρες και στο Ιράν. Ο Zygier φημολογείται ότι επέστρεψε στην Αυστραλία το 2009 για MBA στο πανεπιστήμιο Monash, όπου σύμφωνα με μαρτυρία εθεάθη να συναστρέφεται με συμφοιτητές του από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Zygier
O Zygier έμεινε έκπληκτος όταν στις αρχές του 2010 άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον Ελληνοαυστραλό δημοσιογράφο Jason Koutsoukis να τον ρωτά αν εργάζεται για τη Mossad. Ο ομογενής ρεπόρτερ είχε λάβει την πληροφορία πως οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες (Australian Security Intelligence Organisation: ASIO) ερευνούσαν τρεις τουλάχιστον Αυστραλοεβραίους που είχαν μεταναστεύσει στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Η ASIO είχε τεθεί σε συναγερμό όταν στις 19 Ιανουαρίου του 2010 δολοφονήθηκε στο Ντουμπάι το ηγετικό στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Mahmoud al-Mabhouh από ομάδα εκτελεστών της Mossad.

Όπως αποκαλύφθηκε, στην εν λόγω επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 26 πράκτορες που χρησιμοποίησαν δώδεκα βρετανικά, έξι ιρλανδικά, τέσσερα γαλλικά, ένα γερμανικό και τρία αυστραλιανά πλαστά διαβατήρια, προκαλώντας τότε τη σφοδρή αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Καμπέρα. Αφού κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρεσβευτής του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Stephen Smith προειδοποίησε το Ισραήλ πως εάν αποδειχτεί η ευθύνη της Mossad, η Αυστραλία “δεν θα το θεωρήσει φιλική πράξη”. H ASIO είχε κάθε λόγο να είναι υποψιασμένη αφού το 2004 συνελήφθησαν στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας οι Ισραηλινοί πράκτορες Eli Cara και Urie Zoshe Kelman κατά την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παράνομα αυστραλιανά διαβατήρια.

Ο Ζygier φέρεται πως αποκάλυψε σε πράκτορες της ASIO λεπτομέρειες για τη μυστική δράση της Mossad με αποτέλεσμα να καταλήξει κάπου στα μέσα του 2010 στην απομόνωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Ayalon.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου