ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Espresso: Δώρο Τατσόπουλου στους εθνικιστές της Αλβανίας


Albania Tatsopoulos-1-NAI
Απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για την «ταμπακιέρα»
Στην πρώτη της σελίδα φιλοξενεί η εφημερίδα "Εσπρέσσο" την αποκάλυψη της "Αυτόνομης" για την προβολή του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ "1821" από το κανάλι "ExpHistori" της αλβανικής δορυφορικής συνδρομητικής πλατφόρμας DigitAlb.
Δημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο της εφημερίδας "Εσπρέσσο" καθώς και την απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, περί άλλων.

«Υπηρεσίες υψηλού ανθελληνικού επιπέδου προσφέρει αποδεδειγμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, αφού το μόρφωμά του, το ντοκιμαντέρ «1821» θα προβάλλεται από αύριο στην αλβανική τηλεόραση, με τους εθνικιστές να πανηγυρίζουν και να διαφημίζουν με τηλεοπτικό τρέιλερ την αντεθνική σαπουνόπερα.
«Τα μυστικά της γέννησης της νέας Ελλάδας πάνω στον ανακυκλωμένο μύθο της αρχαίας Ελλάδας», είναι ο προκλητικός υπότιτλος με τον οποίο οι Αλβανοί διαφημίζουν την επικείμενη πρεμιέρα του «1821» στο συνδρομητικό κανάλι DigitAlb, το βράδυ της Πέμπτης, είκοσι πέντε μέρες πριν από την εθνική μας εορτή.
«Ενα ντοκιμαντέρ που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις. Στοιχεία και ντοκουμέντα που συγκλόνισαν την επίσημη εκδοχή της Ιστορίας του ελληνικού κράτους» αναφέρει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός παρουσιάζοντας το «1821» που αναμένεται να ρίξει νερό στον «μύλο» της αλβανικής προπαγάνδας που θεωρεί Αλβανούς τους ήρωες του 1821.
Όπως διαβάζουμε από την ιστοσελίδα aftonomi.gr, η αλβανική ιστοριογραφία θέλει Αλβανούς τους Αρβανίτες της Ελλάδας, που πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας, ήρωες όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Κίτσος Τζαβέλας κ.ά. παρουσιάζονται ως Αλβανοί, που απλώς πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων εξεγερμένων κατά των Τούρκων.
Η προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ του Πέτρου Τατσόπουλου και τα όσα αμφιλεγόμενα έχουν ειπωθεί, θα ενισχύσουν τους ισχυρισμούς των Αλβανών εθνικιστών που φαίνεται να υιοθετούν κι έως πρότινος μετριοπαθείς φωνές στη γειτονική χώρα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος απάντησε στο δημοσίευμα της Espresso μέσω του λογαριασμού του στο Facebook όπου μεταξύ άλλων δήλωσε πως πιστεύει ότι το «1821» ήταν μια από τις πιο σοβαρές παράγωγες της ελληνικής τηλεόρασης και πως η Espresso τον τιμά με τις "λοιδορίες" της. Αναλυτικά η δήλωση Τατσόπουλου έχει ως εξής:
«Ένα καλωδιακό κανάλι της Αλβανίας αγόρασε προ μηνός το «1821» του ΣΚΑΙ. Αυτό προβάλλει σήμερα η Espresso πρωτοσέλιδα υπό τον τίτλο «Δώρο του Τατσοπουλου στους εθνικιστές της Αλβανίας». Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το «1821» ήταν μια από τις πιο σοβαρές παράγωγες της ελληνικής τηλεόρασης, μόχθος πολλών ανθρώπων για μεγάλο διάστημα, άλλα κι εξακολουθώ να κατέχω σε αυτήν μόνο το ρόλο του παρουσιαστή.
» Ούτε σεναριογράφος ήμουν, ούτε σκηνοθέτης, πόσο μάλλον παράγωγος για να κρίνω εκ των ύστερων ποιος θα την αγοράσει και τι προπαγανδιστική χρίση σκοπεύει να της κάνει αφότου την αγοράσει. Θεωρώ πως οποίος κάνει επιλεκτική χρήση/στρέβλωση της ιστορίας για να εξυπηρετήσει αλλότριους προς την ιστορική ερευνά σκοπούς, όπως η αλλαγή συνόρων στα σημερινά Βαλκάνια, δεν είναι μονάχα ηλίθιος, άλλα ένας επικίνδυνος ηλίθιος -και από αυτί την κατηγορία δεν εξαιρούνται οι εθνικιστές της Αλβανίας.
» Για το σερβίρισμα του θέματος από την Espresso... δεν έχω λόγια. Για μια ακόμη φορά αυτή η ρυπαροφυλλάδα με τιμά με τις λοιδορίες της. Καλή σας μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου