ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στα... όπλα τώρα οι απόστρατοι



Με κινητοποιήσεις (ακόμα και ακραίες) απειλούν και οι τρείς Ενώσεις τους

Με το... όπλο παρά πόδα βρίσκονται πλέον οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έγινε... δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, που έχουν δημοσιονομικό κόστος, οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση.

«Η μη επίλυση των βασικών μας αιτημάτων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι δίκαια, δεν μας ικανοποίει και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιζόμαστε πιεστικά για την ικανοποίηση τους». Αυτό τονίζουν σε χθεσινή ανακοίνωση τους οι τρεις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έρχονται κινητοποιήσεις, ακόμη και ακραίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «μεταφέραμε στον πρωθυπουργό το κλίμα απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης που επικρατεί στον χώρο των αποστράτων, αλλά και των εν ενεργεία συναδέλφων, λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων περικοπών. Παρουσιάσαμε διεξοδικά και με παραδείγματα παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόστρατοι, συνεπεία των πολλαπλών μειώσεων των συντάξεων και των μερισμάτων και της επιβολής δυσβάσταχτων φόρων και ειδικά της διπλής περικοπής των συντάξεων, λόγω της προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία και στη συνέχεια της μειώσεως τους κατά 5%-20% και της ήδη αποφασισθείσης νέας προσαρμογής για το 2014.
Επίσης, ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα αντίστοιχα προβλήματα που βιώνουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ, που έχουν επίπτωση στο ηθικό και στο αξιόμαχο των Ε.Δ και ζητήσαμε την επίλυση τους. Ο πρωθυπουργός μας γνώρισε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το βασικό μας αίτημα για το 2013, λόγω δημοσιονομικών στόχων, ενώ για το 2014 δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων.
Του γνωρίσαμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει έσοδα 67.000.000 ευρώ για το 2013 από τις περικοπές των συντάξεων των αποστράτων, λόγω προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία, τελικά θα εισπράξει 204.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι περικοπές του 2014 γίνονται ήδη από το 2011 και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Σταϊκούρα να το διερευνήσει άμεσα και να του αναφέρει.
Πέραν των βασικών μας αιτημάτων, του θέσαμε θέματα που έχουν πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, όπως άρση ηλικιακών περιορισμών στην εργασία και στη λήψη κανονικής σύνταξης, ρύθμιση στεγαστικών δανείων σε ΑΟΟΑ και τράπεζες, αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, απόκτηση/έκδοση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας (πτυχία Εμπορικού Ναυτικού) και δικαίωμα ναυτολόγησης αποστράτων του Π.Ν. και του Λ.Σ., δημιουργία Γραφείου του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων (ΝΠΔΔ) στο ΥΕΘΑ για την καλύτερη συνεργασία και παρακολούθηση των θεμάτων, ενίσχυση των Μετοχικών Ταμείων και μέριμνα για τα στελέχη των Ε.Δ. που υπηρετούν σε Μονάδες παραμεθορίου περιοχής και Αιγαίου του Σ.Ξ., του Π.Ν. και της Π.Α. Σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση».

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/02/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου