ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Παπανδρέου, νεποτισμός και ειδικό δικαστήριο

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ο λαλίστατος μέσω ανακοινώσεων Γιώργος Παπανδρέου δεν είδαμε να κάνει καμία δήλωση για τα όσα του καταμαρτυρεί ο γαλλικός Le Monde. Tι παρία τον αποκαλεί, τι κονφερανσιέ, τι ανικανότητα του προσάπτει στη διαχείριση της κρίσης, αλλά ο Παπανδρέου κουβέντα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η εφημερίδα ότι το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση και συμπεραίνει ότι «η δυναστεία Παπανδρέου φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».

Όχι αγωγές και απειλές, αλλά ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια κουβέντα δεν ψέλλισε για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο πρώην πρωθυπουργός. Βέβαια για τα έργα και ημέρες του

Παπανδρεισμού απλώς τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε.

Τώρα που η ομερτά της εξουσίας έσπασε και αρχίζει ο ένας να καρφώνει τον άλλον ίσως μπορέσουμε να μάθουμε κάποια επεισόδια αυτής της φαύλης διακυβέρνησης που έδεσε τη χώρα και τους κατοίκους της χειροπόδαρα.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από τον πάλαι ποτέ εκλεκτό φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και συνεχίζονται από το πάλαι ποτέ «κολλητό» Ανδρέα Λοβέρδο. Τα ίδια είχε αποκαλύψει ο Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι την εποχή της παντοδυναμίας του ως επικεφαλής του ΔΝΤ, που κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν μετά το σκάνδαλο με την καμαριέρα.
Ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός από την εποχή που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδίαζε την επόμενη μέρα με βάση την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και στους δανειστές.
Και παρόλο που τα ήξερε όλα αυτά με το που ήρθε στην εξουσία άρχισε να μοιράζει πακέτα στο πόπολο για να δικαιολογήσει στη συνέχεια τις λογιστικές αλχημείες που οδήγησαν την Ελλάδα ως ανοχύρωτη πόλη στην τρόικα.

Τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδια Παπανδρέου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Διότι οι μυστικές συνομιλίες και οι κρυφές διαπραγματεύσεις έδιναν και έπαιρναν την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου. Το δυστύχημα είναι ότι δεν περιορίστηκαν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως σε εθνικά θέματα. Αυτό είναι το τραγικότερο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αν και για την ώρα την γλύτωσε στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα. Κανείς από τους κηπουρούς του δεν μπορούσε να κάνει ούτε…κιχ χωρίς να ξέρει ο «μεγάλος αρχηγός». Αυτή είναι η αλήθεια και μπορεί να διασώζεται ο πρώην πρωθυπουργός εξαιτίας των κυβερνητικών ισσοροπιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει επ άπειρον.

Ήδη μια σημαντική ομάδα βουλευτών της ΝΔ πήγε στην κάλπη και έστειλε το μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι εδώ. Διότι μια πολιτική δυναστεία για να τελειώσει χρειάζεται εκτός από εκλογική καταδίκη και δικαστική κάθαρση. Τότε θα μπει οριστικά τέλος εποχής για τα έργα και ημέρες της τραγικής για τον τόπο παρένθεσης Παπανδρέου. Και όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για λόγους παραδειγματισμού.


kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου