ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η νέα γκάφα του Στουρνάρα που θα στοιχίσει και ζωές. Να είναι και η τελευταία του;

Stournaras

Η νέα επερχόμενη γκάφα του Στουρνάρα που θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές πρόκειται να επισημοποιηθεί δια της υπογραφής του (όπως έγινε άλλωστε με τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και την επιβολή μιας σειράς περικοπών) σε μια απόφαση που θα έρθει να πλήξει και τις φαρμακοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο newsbomb
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν, ήδη, οι Ελληνες ασθενείς από την έλλειψη φαρμάκων, εξαιτίας των τεράστιων -και αδικαιολόγητων- μειώσεων των τιμών τους, που έχει επιβάλει όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις
παράλογες απαιτήσεις της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και το ισχύον δελτίο τιμών, επιβάλει για πολλά σκευάσματα τιμές μικρότερες και από το κόστος παραγωγής τους. Ως συνέπεια, οι εταιρείες υποχρεώνονται να μην προχωρούν στην παραγωγή και διάθεση πολλών φαρμάκων, αφού θα έπρεπε να το κάνουν με ζημιά (!) και οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κινδύνους για τη ζωή τους, αφού -εξαιτίας της παράλογης αυτής πολιτικής- στερούνται την πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή.
Σα να μην έφτανε αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, η κυβέρνηση έρχεται να τη χειροτερέψει με το νέο δελτίο τιμών, που -όπως ανακοίνωσε- θα ισχύσει από τις 10 Φεβρουαρίου. Το δελτίο αυτό θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις τιμών (7%, μεσοσταθμικά) και, όπως είναι μαθηματικά βέβαιο, θα φέρει νέες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα προστεθούν στις παρά πολλές που σημειώνονται ήδη. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκτιμά -αυθαίρετα- ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις, άποψη που ασφαλώς και δεν συμμερίζονται οι υπόλοιποι παράγοντες της αγοράς φαρμάκου.
Σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη, στα φάρμακα για τα οποία έχει λήξει η προστασία της πατέντας ευρεσιτεχνίας και στα γενόσημα, μειώνονται κατά 10% οι τιμές αυτών που σήμερα κοστίζουν από 10 ευρώ και πάνω και κατά 5%, οι τιμές αυτών που σήμερα κοστίζουν από 5-10 ευρώ. Το νέο δελτίο τιμών, που θα ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ και θα ισχύσει από τις 10 Φεβρουαρίου, θα χρησιμοποιήσει ως βάση τις τιμές που ίσχυαν στην Ευρώπη στις 2 Ιανουαρίου. Για τα πρωτότυπα και τα μοναδικά φάρμακα θα ληφθεί υπ’ όψιν ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Το ίδιο δελτίο τιμών αναμένεται, επίσης, να συμπεριλάβει και διορθώσεις τιμών από λάθη που είχαν γίνει σε προηγούμενες τιμολογήσεις, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των φαρμάκων από την αγορά. Καθώς, όμως, οι διορθώσεις συνεπάγονται αυξήσεις τιμών, η αλλαγή της ημερομηνίας βάσει της οποίας υπολογίζονται οι μέσοι όροι των τιμών της Ευρώπης –στην περίπτωσή μας, η 2α Ιανουαρίου 2013- θα οδηγήσει αναγκαστικά τις φαρμακευτικές σε υποβολή νέων στοιχείων ή θα φέρει πολύ μικρότερες αυξήσεις από τις αναμενόμενες.
Ευχόμαστε να είναι και η τελευταία. Πολιτικά πάντα…
φωτο:vorini-gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου