ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ερντογάν" Ζητήσαμε απο τον Σαμαρά να ανακληθεί ο νόμος για τους ιμάμηδες".Απάντηση ΥΠΕΞ


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους για τη δυτική Θράκη ο Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στο νόμο των ιεροδιδασκάλων και τον διορισμό των μουφτήδων.
«Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη, αρα δεν μπορούμε να δεχθούμε το λάθος,  δηλαδή τον διορισμού του δικού μας μουφτή. Αυτός που επιλέγουμε εμείς θα επιλέγει και τους 240 ιεροδιδασκάλους».

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των συνομιλιών του με τον Αντώνη Σαμαρά και τόνισε πως « δεν επιλύθηκε το θέμα της εκλογής των μουφτήδων με εκλογές. Επίσης συνεχίζει η ευαισθησία στο θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Έχει αυξηθεί η ένταση στην περιοχή με την απόφαση του διορισμού των 240 ιμάμηδων. Στον έλληνα πρωθυπουργό εκφράσαμε το αίτημα μας για την ακύρωση αυτού του νόμου και ζητήσαμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα ίδια δικαιώματα που εφαρμόζουμε εμείς για την μειονότητα».



Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που αποδίδονται στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν αναφορικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου