ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!


kerdoskopos
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΓΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!!!
Πόνταρε «υπέρ» της Ελλάδας και τίναξε την μπάνκα στον αέρα! Ο λόγος για τον Νταν Λόεμπ, τον επικεφαλής του «Third Point» (του τρίτου μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο), ο οποίος στοιχημάτισε ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και με τη συμμετοχή του στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων αποκόμισε μισό δισ. δολάρια...
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο 51χρονος μάνατζερ αγόρασε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην τιμή των 17 σεντς και τα πούλησε στα ....
34 σεντς.
Το συγκεκριμένο fund υπό τον Νταν Λόεμπ (ο οποίος με περιουσία ύψους 1,3 δισ. δολαρίων περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes με τους Αμερικανούς κροίσους, ενώ διαθέτει και το ακριβότερο διαμέρισμα στην καρδιά του Μανχάταν αξίας 45 εκατ. δολαρίων) «έχτισε» θέση ενός δισ. δολαρίων σε ελληνικά ομόλογα -στο πλαίσιο της καθοριστικής συμφωνίας επαναγοράς που έκανε η Αθήνα- και χρησιμοποίησε την πλειονότητά τους για να συμμετέχει στη διαδικασία.
Η επιλογή του αποδείχτηκε «χρυσή», καθώς η νεοϋορκέζικη επιχείρηση -που διαχειρίζεται ενεργητικά 10 δισ. δολαρίων- είναι μία από τις λίγες που έβγαλαν κέρδος από την κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ φέτος εξασφάλισε για τους πελάτες του κέρδος 20% με το μέσο hegde fund να εξασφαλίζει στους δικούς του πελάτες ένα 4,9%!
Οπως αποκαλύπτουν οι «F.T.», το «Third Point» διακρατεί ένα τεράστιο κομμάτι των ελληνικών ομολόγων, καθώς το αφεντικό του προεξοφλεί πως οι τιμές τους θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 40% και σχετικά σύντομα.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αναλυτές του fund βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και άλλους Ελληνες πολιτικούς.
Το «Third Point» είναι σημαντικά ενεργό στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τα κέρδη που του επέφεραν οι επενδύσεις του στα πορτογαλικά ομόλογα, στις αρχές του 2012, κυρίως όμως μετά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (προς τα τέλη Ιουλίου) ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ.
Οπως γράφουν οι «F.T.», τα hedge funds φαίνεται ότι είναι έτοιμα να βγάλουν υπερκέρδη ποντάροντας στην Ελλάδα, καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν ανοδική πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι και το κόστος δανεισμού θα αποκλιμακωθεί.
Η αναβάθμιση
Κατά την εφημερίδα, μία ισχυρή ένδειξη αποτελεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη «Standard & Poor's», η οποία στην αιτιολογική της έκθεση κάνει λόγο για την «ισχυρή βούληση» της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της.
Εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και κέρδη 2-3 δισ. δολαρίων εκτιμάται πως έχουν αποκομίσει και άλλοι τολμηροί επενδυτές, οι οποίοι «στοιχημάτισαν» στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Σημειώνεται πως οι πρώτες, δειλές και αρχικά ριψοκίνδυνες αγορές ομολόγων είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, οπότε και είχε συμφωνηθεί η ανταλλαγή του χρέους (PSI).
Ωστόσο, οι διαχειριστές επενδύσεων των hedge funds έγιναν ακόμη πιο... επιθετικοί αγοραστές μετά τις εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες ανέδειξαν φιλομνημονιακή κυβέρνηση, αλλά και τις μετέπειτα δεσμεύσεις του κ. Ντράγκι.
Πέραν του Νταν Λόεμπ, στους πλέον «προνοητικούς» διαχειριστές κεφαλαίων για την τύχη της Ελλάδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Λιούις Μπέικον της Moore Capital Management και ο Ντέιβιντ Τέπερ της Appaloosa Mana-gement.
Οι χαμένοι
Χαστούκι στις «Κασσάνδρες» του Grexit
Δυνατό χαστούκι έφαγαν οι... Κασσάνδρες του Grexit. Οπως ο Τζον Πόλσον, το fund του οποίου μετρά απώλειες 60% από το 2010 μέχρι σήμερα.
Αν και έγινε πλούσιος, επειδή από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει την έκθεση των κεφαλαίων του στην Ελλάδα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να περιορίσει τις ζημιές.
Μεγάλες απώλειες προκάλεσε η διάσωση της Ελλάδας και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν, ο οποίος άργησε πολύ να πειστεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να μην καταστραφεί η Ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καθώς από την αρχή της κρίσης προέβλεψε αρκετές φορές την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μοχάμεντ Ελ Εριάν
«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα νέο κούρεμα του χρέους. Oσο περισσότερο αντιστέκεται η Ευρώπη, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα της χώρας».
Νουριέλ Ρουμπινί
«Θα δούμε ένα πιστωτικό γεγονός ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία. Συμφέρει η έξοδος από το ευρώ. Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της».
Τζον Πόλσον
«Στοιχημάτισα εναντίον ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και αγόρασα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών. Βλέπω κατάρρευση της Ελλάδας».
Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου