ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013 Βομβαρδιστικά Stealth Β-2 μετασταθμεύουν εκτός ΗΠΑ



Παγκόσμια “περιοδεία” χαρακτηρίζει η Αμερικανική Αεροπορία την έναρξη μεταστάθμευσης στρατηγικών βομβαρδιστικών Stealth τύπου B-2A Spirit, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους που διεξάγεται παράλληλα με επιχειρησιακές αποστολές.
Σύμφωνα με το Διοικητή της 8ης Αεροπορίας (που ελέγχει το στόλο των βομβαρδιστικών Β-2) Αντιπτέραρχο Stephen Wilson, μικρός αριθμός από Β-2 θα επισκεφτεί «προκεχωρημένες» βάσεις επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο για διάστημα μερικών εβδομάδων από τις αρχές του 2013.
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με τη φιλοσοφία επιχειρήσεων των Β-2 που επιχειρούσαν μέχρι πρότινος μόνο από τη μητρική τους βάση Whiteman στο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Αντίθετα τα βομβαρδιστικά Β-52 και Β-1 μετασταθμεύουν συχνά σε θέατρα επιχειρήσεων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία (όπου η USAF έχει ανακοινώσει μελλοντικές αναπτύξεις).
Για τα βομβαρδιστικά B-2, μοναδική βάση μεταστάθμευσης εκτός ΗΠΑ ήταν η βάση Anderson στο Guam από όπου επιχειρούσαν περιστασιακά μέχρι τα τέλη  του 2010. Αιτία μια σειρά από περιστατικά με βλάβες σε κινητήρες και αποκορύφωμα την πτώση ενός Spirit που είχε απογειωθεί νωρίτερα από εκείνη την τοποθεσία το 2008.
Ο στόλος των πανάκριβων και ελάχιστών B-2 (19 μόνο βρίσκονται σε υπηρεσία) εξακολουθούν παρά τα χρόνια που βρίσκονται σε υπηρεσία να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό όχι μόνο για την τεχνολογία που ενσωματώνουν αλλά διότι είναι ο βασικός αεροπορικός αεροπορικό βραχίονας ρίψης πυρηνικών όπλων της USAF. Παράλληλα είναι τα μοναδικά που είναι ικανά για τη μεταφορά και ρίψη της υπέρ - βόμβας MOP (Massive Ordnance Penetrator) ισχύος 30.000 λιβρών ικανή να καταστρέψει καλά προστατευμένους στόχους και καταφύγια θαμμένα βαθειά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ή μέσα σε βουνά.
Από το 2013 όπως ανακοινώθηκε τελικά θα ξεκινήσουν αποστολές «Global Strike» που αρχικά θα επικεντρωθούν στην περιοχή του Ειρηνικού και εν συνεχεία στη Ν.Α Ασία αλλά για πρώτη φορά και την Κεντρική και Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας ότι οι επιχειρήσεις στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας δε γνωρίζουν πλέον σύνορα και γεωγραφικούς περιορισμούς.
Αναλυτές αναφέρουν ότι πιθανοί στόχοι για τα Β-2 της USAF στα επόμενα χρόνια ενδέχεται να αποτελέσουν η Συρία, το Ιράν αλλά και η Β.Κορέα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου