ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι ιδιώτες θα πάρουν χρήματα από τη δόση;


Από το ποσό των 44 δισ. ευρώ
Από το θηριώδες ποσό των  44 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελληνική Δημοκρατία μέσα στους επόμενους  μήνες, πόσα χρήματα θα δοθούν στους  κρατικούς προμηθευτές που το δημόσιο τους οφείλει περίπου 9 δισ;   Τη δύσκολη αυτή εξίσωση καλείται να επιλύσει ο επικεφαλής  του οικονομικού επιτελείου Γιάννης Στουρναρας προκειμένου να δώσει μια οριακή ανάσα ρευστότητας στην αγορά.
Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι περίπου 8 δισ. ευρώ δηλαδή ολόκληρο το ποσό επρόκειτο να δοθεί στους προμηθευτές έως το τέλος Δεκεμβρίου αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι προτεραιότητες άλλαξαν κυρίως εξαιτίας δυο πραγμάτων.
Για την ακρίβεια :
-           Το πρώτο αφορά την ανάγκη αποπληρωμής εντόκων  γραμμάτιων του δημοσίου που αγοράστηκαν  για να αποπληρωθεί ομόλογο άξιας 5 δισ. ευρώ πριν από 2 εβδομάδες που παρακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και
-          το δεύτερο αφορά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup περί επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κυρίως από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Το  σημείο κλειδί που δεν είχε υπολογισθεί πριν από λίγες ημέρες είναι ότι  θα πρέπει να γίνει «επαναφορά χρέους από τη διεθνή αγορά ομολόγων σε πολύ χαμηλές τιμές έως 35% της  αξίας τους, με κέρδος τα 2/3 του κόστους που θα είχε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στη λήξη τους».
Σήμερα ο  ιδιωτικός τομέας κατέχει ελληνικά ομόλογα  αξίας 60 δισ. ευρώ, αλλά αν αγοραστούν στην τρέχουσα τιμή που πιάνουν στην αγορά, δεν θα κοστίσουν πάνω τα 20-25 δισ. και η χώρα μας θα γλιτώσει χρέος 35-40 δισ. Το σχέδιο προβλέπει προνομιακό δανεισμό από τον EFSF για αγορά ομολόγων «κοψοχρονιά», αλλά κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αν οι κάτοχοι των ομολόγων προτιμήσουν να τα διακρατήσουν αντί να τα ξεφορτωθούν, ποντάροντας πως είτε θα ανέβει η αξία τους αν τεθεί σε εφαρμογή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα μαζικών αγορών, είτε στο τέλος η Ελλάδα θα τα πληρώσει όλα στο ακέραιο στη λήξη τους με τη στήριξη των εταίρων της, για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Πληροφορίες αναφέρουν  ότι άμεσα δηλαδή μετά τις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα δώσει στους προμηθευτές αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού κλπ περίπου 4 δισ  ευρώ και όχι ολόκληρο το ποσό. Η μείωση του ποσού στα 4 δις ευρώ άμεσα έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην αγορά καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι ένα μέρος του αρχικού ποσό των 8 δισ. ευρώ θα μπορούμε να κατευθυνθεί προς την τόνωση της εγχώριας αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε ποσό που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ που θα δοθεί στους προμηθευτές χρειάζεται υπογραφή του ιδίου του υπουργού των Οικονομικών.  Ειδικότερα:
α Τράπεζες: Προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν θα χρειαστούν 25 δισ.
β Επαναγορά ομολόγων: Για να προχωρήσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να η Ελλάδα να έχει τουλάχιστον 9 δισ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν υπολογιστεί  στα σενάρια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους . Το πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα δηλαδή έως τις 13 Δεκεμβρίου.
γ Πρωτογενές έλλειμμα: Για  την κάλυψη του ελλείμματος απαιτούνται 4,5 δισ. σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
δ Χρέη Δημοσίου: Για την αποπληρωμή των χρεών προς τους προμηθευτές θα προβλεφθούν 4 δισ. έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012. Οι εναπομείνασες υποχρεώσεις του Δημοσίου πιθανολογείται ότι θα εξοφληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου όταν δηλαδή η Ελλάδα λάβει και τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ.
ε Έντοκα γραμμάτια : Για την εξόφληση των εντόκων μηνιαίας διάρκειας που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο, απαιτούνται 3,4 δισ. Τα κεφάλαια αυτά είχαν υπολογιστεί στη δόση του Ιουνίου 32  δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν ομόλογα αντίστοιχου ύψους που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ζ Oμόλογα που έμειναν εκτός PSI:  Μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν την 1η του μήνα και στις 21. Συνολικά, το ποσό είναι 500 εκατ. εκ των οποίων 250 εκατ. της 21ης Δεκεμβρίου, αφορούν σε ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο PSI.  Εάν δεν αποπληρωθεί θεωρείται σίγουρο ότι ο κάτοχος του θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί όπως άλλωστε γίνεται και με την περίπτωση της Αργεντινής.


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2DTS2yDhR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου