ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΣΟΚ: Στο 144% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2020!




Η χώρα, όχι μόνο θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση, αλλά το σχέδιο μείωσης του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φτάσει στα επίπεδα του 2009, το 2020 όπως σχεδίαζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τρόικα, αλλά λίγο πριν το 2030! Διαβάστε στο planet-greece το έγγραφο - σοκ που αποκάλυψε το Reuters...



Tην ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίαζαν σε ένα ακόμα κρίσιμο, πλην ατελέσφορο όπως αποδείχθηκε, Εurogroup για την Ελλάδα το πρακτορείο Reuters ήταν αυτό που πρώτο δημοσιοποίησε έγγραφο για την πορεία του ελληνικού χρέους.

Ένα έγγραφο που ουσιαστικά αποτελεί την πρόταση στην οποία φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι και να έθεσαν υπόψιν της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ για μια «συνδυαστική, μεταβατική λύση».

Σύμφωνα με το περί ου ο λόγος έγγραφο, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%. 

Κάτι που θα συμβεί εφόσον υλοποιηθούν μια σειρά μέτρων, με κυριότερο την μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης σήμερα), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Τέλος, το ΔΝΤ θα συμφωνούσε να εξετάσει την πιθανότητα αλλαγής των επιτοκίων και των λήξεων στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως αποκλείονται «αναγκαστικά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τα CAC’s (Σ.Σ: ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας)», με δυο λόγια δεν θα μπει ΤΩΡΑ σε συζήτηση νέο «κούρεμα», ενώ η μερική επαναγορά χρέους ιδιωτών ύψους 10 δισ. ευρώ στο 30 – 35% της ονομαστικής αξίας δείχνει ένας «λογικός διάδρομος».

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters δείχνει ξεκάθαρα πως ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί κάτι που τελικώς αποτέλεσε και τον λόγο για την συνεχιζόμενη διαφωνία του ΔΝΤ με τη λύση αυτή, καθώς η επικεφαλής του επέμεινε πως ένα κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητο.

Κι όμως, ακόμη κι αυτό δεν εγγυάται τη σωτηρία της χώρας από τον γκρεμό της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης!

PlanetGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου