ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΟΥΣ



Tα μηνύματα που έρχονται από κόμματα και πολίτες και τα ακούν τα «αφτιά» της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και εκείνα των αιρετών (αυτοδιοικητικών και βουλευτών) είναι σαφή, με αφορμή τη νέα λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που αναμένεται νααποσαθρώσουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δομές και τις εργασιακές σχέσεις: «όλοι στους δρόμους για να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στα μνημόνια και στη νέα κατοχή».
Και επειδή «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά», και με το δεδομένο πως υπάρχει το προηγούμενο της περυσινής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όπου έφυγε κακήν κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η παρέλαση να αναβληθεί από τις αντιδράσεις του κόσμου, η ΕΛ.ΑΣ παίρνει δρακόντεια μέτρα για τις παρελάσεις, και ειδικά για αυτή της Θεσσαλονίκης, στις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
Ο «πονοκέφαλος» της «Χρυσής Αυγής»
Φέτος, η μικρή λεπτομέρεια και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, λεπτομέρεια που θα προκαλέσει πονοκεφάλους σε πολλούς στρατηγούς - σχεδιαστές επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ αλλά και σε πολλούς δημάρχους είναι και η συμμετοχή της «Χρυσής Αυγής» στις εξέδρες των επισήμων, καθώς -σύμφωνα με το Πρωτόκολλο- εκπροσωπούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ωστόσο, οι προθέσεις των κομμάτων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είναι σαφείς: κανείς από το συγκεκριμένο κόμμα να μην παραβρεθεί, αλλιώς... (βλ. Παρακάτω).
Φοβού τους διαδηλωτές - εξαθλιωμένους πολίτες
Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έχουν στήσει κανονικά τις εξέδρες των επισήμων και η αλήθεια είναι πως πολλοί τρέμουν τα έκτροπα, καθώς -όπως έγινε και πέρυσι- θα τους «πάρει η μπάλα» των αποδοκιμασιών των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων από τον κόσμο. Για παράδεγμα, στο Δήμο Αγρινίου οι εξέδρες θα στηθούν κανονικά, με τις θέσεις των επισήμων, αν και αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία παρέλαση για εθνική επέτειο δεν εμφανίστηκε κανείς εκπρόσωπος από τα πολιτικά κόμματα.
Δήμαρχος της δυτικής Αθήνας όταν του έκανε τη σχετική ερώτηση η ιστοσελίδα, απάντησε: «Όλα θα γίνουν κανονικά. Έχουμε στήσει εξέδρες. Όσο για τους εκπροσώπους κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων θα δούμε εάν θα έρθουν, με το δεδομένο πως πολλοί δε θα τολμήσουν να πάνε ούτε στα χωριά τους».
Άλλοι πάλι δεν τους θέλουν καθόλου, αλλά δημοσίως τουλάχιστον δεν το λένε. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση τουδημάρχου Άργους στην aftodioikisi.gr«Ζητώ να μην πατήσει κανένας πολιτικός στην παρέλαση γιατί διαφορετικά θα φύγει ο δήμαρχος από την εξέδρα».
Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα, όπου μαίνεται η «ένδοξη» μάχη Καράογλου - Π. Ψωμιάδη από τη μία και Γ. Μπουτάρη από την άλλη για τοέντονα στρατιωτικό ύφος που έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης στις επετειακές εκδηλώσεις του ΟΧΙ και της απελευθέρωσης της πόλης, με αποκορύφωμα την 480,49 τ.μ. ελληνική σημαία στο Λιμάνι, η ΕΛ.ΑΣ θα ακολουθήσει το μοντέλο «Αθήνα - 25η Μαρτίου», όπου υπήρξε λίγος κόσμος και λιγότερες φωνές αντίδρασης.
Έτσι, θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση από απόσταση. Επί ποδός θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη 2.000 αστυνομικοί, ενώ στη συμπρωτεύουσα θα φτάσουν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες. Το σχέδιο αποτροπή των εκτρόπων συμπεριλαμβάνει, επίσης, κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές.
Παρέλαση... fast track!
Να σημειωθεί πως και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα «για το φόβο των Ιουδαίων» οι παρελάσεις θα «κουρευτούν» και θα διαρκέσουν μόλις... 20 λεπτά!!! Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας και στην Αθήνα είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση, χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο απέναντι από τους επισήμους.
Το ΟΧΙ των πολιτικών παρατάξεων
Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, εμμέσως πλην σαφώς, καλεί τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους προκειμένου να πει ένα νέο ΟΧΙ στο μνημόνιο και την υποδούλωση της χώρας. Πιο άμεση, όμως, είναι η δημοτική παράταξη της Αθήνας, «Ανοιχτή Πόλη», που «καλεί κάθε πολίτη να πάρει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις και  να διατρανώσει την αντίσταση του ενάντια στα μνημόνια, ενάντια σε όσους επιδιώκουν η χώρα μας να γίνει προτεκτοράτο, να χαθεί η εθνική μας  ανεξαρτησία».
Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ζητεί και αυτό αντίσταση στα μνημόνια αλλά και... στη «νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αντέδρασε έντονα στις προσκλήσεις που στάλθηκαν στη «Χρυσή Αυγή» προκειμένου να παραβρεθούν εκπρόσωποί της στα έδρανα των επισήμων. «Τα καθάρματα αυτά δεν έχουν καμιά θέση στις εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη του λαού μας», τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από την ΠΚΜ.
Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ο δήμαρχος Πατρέων με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, του ζητεί «να καλέσει το Μανώλη Γλέζο (σ.σ.: ο σύντροφός του και αποθανών Λάκης Σάντας, με τον οποίο κατέβασε την γερμανική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης καταγόταν από την Πάτρα) και τους αντιστασιακούς της περιοχής να παρίστανται στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα. Αυτή η κίνηση θα είναι και η απάντηση στα φαινόμενα της προσπάθειας αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού στην χώρα μας και στην περιοχή μας».
Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή(μέλος της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), προετοιμαζόμενη για τη νέα μεγάλη πανευρωπαϊκή απεργία τις 14 Νοεμβρίου, διαδηλώνει «κατά του νεοναζισμού, των τροϊκανών και των μνημονίων», στις 10 το πρωί, στην Αθήνα στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στην παραλία, Μπότσαρη & Μεγάλου Αλεξάνδρου (κλικ εδώγια τις διαδηλώσεις στις άλλες πόλεις).
Είναι χαρακτηριστική η φράση τους για τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα μέλη της: «Συνδικάτα, κόμματα της αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικές κινήσεις, σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, αντιστασιακές οργανώσεις μετατρέπουν τις παρελάσεις σε διαδηλώσεις οργής για το νέο μνημόνιο-σφαγείο συγκυβέρνησης και Τροϊκανών, για την κάλυψη της νεοναζιστική συμμορίας της "Χρυσής Αυγής" από τα αφεντικά, την Αστυνομία και την κυβέρνηση». Είναι χαρακτηριστική και η φράση της για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει ενάντια των εκπροσώπων της «Χρυσής Αυγής», εάν παραβρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις: «Τα χέρια που χαιρετάνε ναζιστικά να μην καταθέσουν στεφάνι στις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου